5 Soru: Antifa-YPG İlişkisi

Antifa nedir? Antifa ismi, “anti faşist” ifadesinin kısaltılmış halidir. Hareket, 20. yüzyılın ilk yarısında (1920 …

Antifa ismi, “anti faşist” ifadesinin kısaltılmış halidir. Hareket, 20. yüzyılın ilk yarısında (1920 ile 1940’lu yıllar çeşitli kaynaklarca ifade edilmektedir) Nazi Almanya’sında ortaya çıkmıştır. Merkezi veya hiyerarşik bir yapılanmaya sahip olmayan hareket, birçok ülkede kendisini “Antifa” olarak nitelendiren üyeleri ile faaliyet göstermektedir.

Antifa “faşizm”e karşı mücadele bağlamında devlet otoritesine güvenmeyerek ve devletin kolluk kuvvetlerini de düşman olarak tanımlayarak, her türlü eylemi meşrulaştırmaktadır. Faşizme karşı bireysel ve kitlesel şiddet eylemlerini teşvik etmektedir ve kitlesini şiddeti araçsallaştırması için eğitmektedir.

ABD’deki eylemlerin şiddet olaylarına evrilmesinin sorumlusu olarak gösterilen Antifa, 1980’li yıllarda ülkede görünür hale gelmiştir. Son yıllarda gerçekleşen gösterilerde, örgüt, sokak olaylarının şiddete ve yağmaya dönüşmesinin de temel aktörü olarak değerlendirilmiş, 2017 ve 2019’da Portland’daki ırkçı gruplarla çatışmaya varan gösterilerde yer almıştır. Hareket sadece ABD’de değil özellikle Sarı Yeleklilerin başını çektiği gösterilerde ve Almanya’daki G20 zirvesindeki olaylarda bulunmuştur.

 


Video Haberler

Aldatmak 64 Bölüm Fragman quot Sezai benden her şeyi saklamış

Aldatmak 64. Bölüm Fragman | "Sezai benden her şeyi saklamış"

İpek Serra'yı merdivenlerden itti - Aldatmak 63 Bölüm

İpek, Serra'yı merdivenlerden itti! - Aldatmak 63. Bölüm

Oylum Tolga'nın baba olacağını öğreniyor - Aldatmak 63 Bölüm

Oylum, Tolga'nın baba olacağını öğreniyor - Aldatmak 63. Bölüm