Yeni Havaalanı, İstanbul'un Kâbusu Olacak

Eğer acele olarak uçağa yetişip, yolculuk yapıp gideceğiniz yere varmak istiyorsanız, bunu unutun. Çünkü İstanbul'da yeni havalimanına varmak bir dert, uçağa ulaşmak ikinci dert, uçağın havalanması ayrı bir dert... O yüzden uçak yerine karayolu veya demiryolunu tercih edebilirsiniz.

İslam Gemici - Serbest Gazeteci (Freelance Journalist)

Diyelim ki İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde oturuyorsunuz. Büyükçekmece'den Havaist otobüsüne binince (eğer yolda kaza olmazsa, trafik tıkanmazsa) yeni havalimanına varmanız 110 dakika. Yani tam 2 saat. TÜYAP önünden hareket eden Havaist otobüsüne ulaşmak için harcanacak vakti de hesaba katarsak toplamda 2,5 saatte havaalanına ulaşılıyor.

Uçak şirketlerinin bilet alan yolcularına yolladıkları kısa telefon mesajında da "havaalanına uçuş saatinden en az iki (2) saat önce gelinmesi" gerektiği ifade ediliyor. Etti mi size daha uçağa binmeden önce kaybedilecek 4,5 saat? Sonra uçağın hareket etmesi için piste çıkması, havalanması ve mesela 1,5 saatlik de bir yolculuk süresi... 6 saat. Karayoluyla da gitseniz aynı müddet içinde varacağınız yere ulaşırsınız. E öyleyse bu havalimanı niye İstanbul'a kazık olarak sokuldu?

Havaalanı Yolunda Yaşanan Kazalar

Yeni İstanbul Havalimanı'na sadece karayoluyla ulaşılabiliyor, şayet yolda kaza, trafik çevirmesi, yol inşaat çalışması vs yoksa... Mesela bu sabah (8.8.2019 Perşembe) günü erken saatlerde bir hafriyat kamyonu devrildi. Yol trafiğe kapandı: https://www.f5haber.com/gundem/istanbul-havalimani-yolunda-hafriyat-kamyonu-devrildi-5100499

Haber şöyle: "İstanbul Eyüpsultan’da hafriyat kamyonunun devrilmesi sonucu yol, İstanbul Havalimanı istikametinde trafiğe bir süre tamamen kapandı. Eyüpsultan’da Hasdal Kemerburgaz yolunda seyir halindeki hafriyat yüklü kamyonun sürücüsü henüz bilinmeyen nedenle direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan kamyon devrildi. Kazada 2 kişi yaralandı. Kaza nedeniyle trafik İstanbul Havalimanı istikametinde tamamen durdu. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralıları ilk müdahalenin ardından hastaneye götürdü. Kaza yapan kamyonun olay yerinden kaldırılması kaldırılmasının ardından yol tekrar trafiğe açıldı. Kaza nedeniyle yolda uzun araç kuyrukları oluştu."

Diyelim ki, kazanın olduğu yerin yakınındasınız ve havaalanına ulaşmak için adeta dakikaları sayıyorsunuz. Kaza sebebiyle yolun kapalı olduğu mıntıkaya ulaştınız ve vasıta kuyruğunun içinde sıkışıp kaldınız. İleri gidemiyorsunuz, geri dönemiyorsunuz. Uçak da hareket etmek için sizin gelişinizi beklemeyeceğine göre yandınız. Tayyareyi kaçırdığınıza mı yanarsınız, bilet parasının uçtuğuna mı, yoksa gideceğiniz yerdeki âcil işinize yetişemediğinize mi?

Farzedelim uçağınız İstanbul yeni havaalanına indi. Uçağın körüğe yanaşması asgarî olarak 45 dakika. Sizin bavullarınızı beklemeniz, almanız, havaalanından çıkmanız da bir o kadar süre... Dışarı çıktınız ve Havaist otobüsüne bindiniz ve Büyükçekmece istikametinde geliyorsunuz. Tahminî olarak 3,5 saatlik bir müddet geçecek. Tam o esnada Havaist otobüsü kaza yapıyor. Bakınız lütfen: https://www.f5haber.com/gundem/havaist-otobusu-devrildi-1-olu-7-yarali-5100504

https://www.takvim.com.tr/yasam/2019/08/07/son-dakika-istanbulda-servis-otobusu-devrildi-olu-ve-yaralilar-var

Bu haber de şu şekilde: "Havaist otobüsü devrildi: 1 ölü, 7 yaralı. Büyükçekmece Tepecik Mevkii'nde yolcuları taşıyan havalimanı otobüsü, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaza yaptı. Kazada otobüste bulunan bir yolcu hayatını kaybederken, 7 kişi yaralandı. Kaza, saat 06.30 sıralarında Tepecik Mevkii Çatalca Yolu üzeri Büyükçekmece istikametinde meydana geldi. İddialara göre İstanbul Havalimanı'ndan Büyükçekmece'ye yolcu götüren Niyazi Yılmaz yönetimindeki havaist otobüsü, seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu kaza yaptı." Her iki kaza da bugün oldu yani 8 Ağustos Perşembe...

Kazada hayatını kaybeden de Didem Şam isminde genç bir havayolu çalışanı: https://www.takvim.com.tr/guncel/2019/08/08/buyukcekmecedeki-kazada-hayatini-kaybeden-didem-samin-hostes-kiyafetindeki-fulari-tabutunun-basina-konuldu

"Büyükçekmece'de sabah saatlerinde yaşanan otobüs kazasında hayatını kaybeden THY kabin memuru Didem Şam'ın cenazesi yakınları tarafından hastane morgundan alındı. Şam'ın tabutunun başına hostes fuları konuldu."

Yeşilköy'deki Havalimanını Çok Arayacağız

İstanbul'da oturanlar veya uçakla gidip gelenler Yeşilköy'de kurulu bulunan ve artık ıskartaya çıkarılmış olan havaalanının özlemini çekmeyi sürdüreceğiz. Çünkü Yeşilköy'e ulaşması kolaydı, uçaktan inince havalimanından ayrılmak çok alternatif vardı, istediğiniz yere ulaşmak için türlü vasıtalar mevcuttu.

Yeni havaalanına ulaşmak bir dert, meteorolojik şartlar ayrı dert, kuş sürülerinin uçaklara çarpması ve seferleri aksatması başka bir dert, içeride harcanan zaman zaten dertlerin en büyüğü... E öyleyse biz ne anladık bu işten? Tayyip Erdoğan hükümeti kimleri zengin etmek için bu havaalanını inşaa ettirdi? Diyelim ki havalimanının pek çok avantajı olacak, madem öyle, bütün noksanlıkları tamamlanmadan niçin hizmete açıldı?

Kısacası İstanbul'a gelecekseniz uçakla gelmeyin, uçakla ayrılacaksanız iyice bir düşünün: Artan bilet fiyatları, ulaşım engelleri, meteorolojik şartlar, boşa geçen saatler, kaza ihtimalleri... Hele bir de kış gelsin, hava şartları iyice ağırlaşsın, bakalım uçaklar kolayca inip kalkabilecek mi?

Video Haberler

F-16 pilotunu oynamanın şakası da tarifi de yok

F-16 pilotunu oynamanın şakası da tarifi de yok.

Dava Mı Aşk Mı Hay Sultan 18 Bo lu m

Dava Mı, Aşk Mı? | Hay Sultan 18. Bölüm

Seçim Maratonu Başlasın

Seçim Maratonu Başlasın!