Ülke Toprağı Çok Zengin, Halkı Fakir

Kara altın lakaplı petrol ve benzeri yeraltı zenginliklerinin olduğu memleketlerin emperyalist devlet ve şirketler tarafından sömürüldüğü herkesin malumu... Ancak bu çeşit haberleri nedense görmezlikten geliyoruz. Çünkü bizim demokrasicilik oynamak, içip içip eğlenmek, Batı'ya tapınmak, AB kapısında beklemek gibi önemli işlerimiz var.

Petrol rezervleri zengin, kendileri fakir 3 ülke

Dünyanın petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 50'sine sahip olan 3 ülke Venezüella, İran ve Irak aynı zamanda halkları dünyanın fakir ülkeleri arasında yer alıyorlar. Bu üç ülkenin ortak özelliği ise ABD'nin aşırı müeyyide ve müdahalelerini yaşamış - yaşıyor olmaları... Mesela son aylarda ABD'nin Venezüella'ya "demokrasi satmak" istemesinin sebebi, orada demokrasi olmadığından değil, petrol gelirlerinin tamamına sahip değil de "büyük kısmını sömürüyor" olmasından kaynaklanıyor.

Dünya toplam petrol rezervi yaklaşık 1530 milyar varil olarak hesaplanıyor. En fazla rezerve sahip 16 ülke ve sahip oldukları petrol rezervleri ise en büyükten küçüğe şöyle sıralanıyor:

Venezüella 300 milyar 900 milyon, Suudi Arabistan 266 milyar 500 milyon, Kanada 169 milyar 700 milyon, İran 158 milyar 400 milyon, Irak 142 milyar 500 milyon, Kuveyt 101 milyar 500 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri 97 milyar 800 milyon, Rusya 80 milyar, Libya 48 milyar 400 milyon, Nijerya 37 milyar 100 milyon, ABD 36 milyar 500 milyon, Kazakistan 30 milyar, Çin 25 milyar 600 milyon, Katar 25 milyar 2 yüz milyon, Brezilya 12 milyar 700 milyon, Çad 1 milyar.



Sadece Venezüella dünya petrol rezervinin yüzde 30'una sahip. En çok rezerve sahip ülkeler içerisinde ilk 5 içerisinde bulunan İran ve Irak da dünyanın petrolünün yaklaşık yüzde 20'sine sahipler. Dünya rezevlerinin yaklaşık yüzde 50'sine sahip petrol zengini bu ülkeler aynı zamanda dünyanın fakir ülkeleri arasındalar. Venezüella Bolivarı 0,1587 USD, İran Riyali 0,000024 USD, Irak Dinarı 0,000843 dolar USD seviyesinde. Dünya sıralamasında Venezuela 13.480 USD Gayrisafi yurt içi hasıla ile 73. sırada, İran 12.986 USD Gayrisafi yurt içi hasıla ile 75 sırada, Irak 7.004 USD Gayrisafi yurt içi hasıla ile 109. sırada.

Dünyanın en zengin 10 ülkesi ise; Katar, Lüksemburg, Singapur, Norveç, Burunei, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, San Marino, Kanada, Avustralya. Bkz: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/petrol-rezervleri-zengin-kendileri-fakir-3-ulke-41209548

Dünyadaki fakirlerin yarısı Afrika'da

Uluslararası Kooperatifler Birliği Afrika Ofisi Bölge Müdürü Dr. Şiyogi Sifa, "Dünyadaki fakirlerin neredeyse yarısı, Afrika'da yaşıyor. Dünya fakirlerinin yüzde 41'i Afrikalı" diyerek bu hususa dikkat çekti. Dr. Sifa "Çok fakir insanların yarısı ise Sahra Çölü'nün güneyinde yer alan Sahra Altı Afrika bölgesinde yaşıyor. Afrika kıtasının, ülkeler arasındaki entegrasyonun kolaylaştırılması için önceliklerin belirlenmesini istiyoruz" dedi.

Petrol zengini Çad da açlıkla savaşıyor

Afrika’nın en fakir ülkelerinden Çad, petrol zengini olmasına rağmen ABD ve Fransız şirketlerinin sömürüsü altında yaşama mücadelesi veriyor. Ülke, çıkartılan petrolün sadece yüzde 15’lik payını alabiliyor. Çad nüfusunun büyük bir kısmı ise günlük bir Amerikan dolarının altında para kazanıyor.

Ülkenin Güney Bölgesi’ndeki petrol rezervleri yaklaşık bir milyar varil. Zengin petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen 15 milyonluk ülkede halkın çoğu açlık sınırının altında yaşıyor. Çad, yıl içerisinde çıkartılan petrolün sadece yüzde 15’lik payını alabiliyor. Petrol gelirinin 25’i boru hattının geçtiği Kamerun’a bırakılırken, geriye kalan yüzde 60’lık kısmı bölgede etkili olan Fransız ve ABD’li şirketlerce paylaşılıyor.

Petrol rafinerisi bulunmayan Çad'da benzin ve motorin ithalatı Nijer’den yapılıyor. Başkentte benzin istasyonu çok az. Akaryakıt ihtiyacı genellikle cam şişelere doldurulan benzin ve mazotları müşteriye sunan seyyar istasyonlardan sağlanıyor.

Devlet memurlarının aylık kazancı 70 bin Orta Afrika Frangı yani 120 dolar civarında. Ekonomik şartların bu kadar kötü olmasına rağmen Çad’ın başkentinde bulunan otel fiyatları adeta ateş pahası. Başkentte otel fiyatları gecelik olarak 200 dolardan başlıyor. Ülke içerisinde yemek yiyebileceğiniz lokanta sayısı ise oldukça az. Tıpkı bir zamanlar Suriye'de olduğu gibi. 2007 senesinde Suriyeli bir doktor veya mühendis 60 USD maaş alırken, orta halli bir lokantada 4 kişi yemek yediğinizde 50 ilâ 80 USD'ye kadar hesap verebiliyordunuz.
https://www.yenisafak.com/dunya/petrol-zengini-ulkeaclikla-savasiyor-2790597

Çad, Fransa işgalinin ardından istikrar yüzü görmemiş. Zira işgalin ardından çok sayıda iç savaş, darbe ve kabile çatışması yaşanmış. Yarım yüzyılı aşkındır devam eden iç savaş, ülkenin güney ve kuzeyini görünmez bir çizgiyle ayırıyor. 2003’den bu yana yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybetti, 1 milyonu aşkın insan da evsiz kaldı.
https://www.posta.com.tr/afrikanin-olu-kalbi-cad-51803

Bir gün gelip de bu zulümlerin bitmesi ve emperyalistlerin bir avuç suya muhtaç kalmaları ümidi ve duasıyla...