Ortada Bir Tiyatro Oynanıyor, Biz de Seyrediyoruz

Hani Tayyip Erdoğan'ın emriyle Rize'nin Ayder Yaylası kurtarılacaktı. Güya beş bakanlık biraraya gelecek ve Ayder'in problemleri çözülecekti. Yine başrolde yalanlar var: Tayyip'in yalanı, bakanlıkların ve TOKİ'nin yalanı, 2 katlı binalar yapılacak yalanı ve de güya "158 kaçak yapı yıkılacaktı" yalanı! Yıkım ihalesine kimse girmeyince, herşey ortada kaldı.

Hırsızlar ve dolandırıcılar biraraya gelince sonuç şu olmuş: "2006 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edilen Ayder Yaylası için bu gelişmelerin ardından yasaya göre 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, 1987 senesinden sonra aradan 21 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı."

Haberin tamamı şöyle verilmiş: (Buraya tıklayıp haberin tamamını ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz.) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayder’i kirlettik, rezil ettik" çıkışı ile gündeme gelen Rize'nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası için harekete geçiliyor. Yaylada, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) öncülüğünde, 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı Kentsel Dönüşüm Projesi ile altyapı ve ulaşım sorunları çözülecek, dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşaa edilecek. Proje kapsamında ilk olarak 1700 araçlık otopark ile kaplıca oteli yapılacak. Yıl sonuna doğru başlayacak kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi.

1987 yılında Bakanlar Kurulu Karar ile turizm merkezi ilan edilen Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası, 1994 yılında Millî Park, 1998 yılında ise Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alındı. 2006 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edilen Ayder Yaylası için bu gelişmelerin ardından yasaya göre 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 21 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.

YIKIM İHALESİNE KATILAN FİRMA OLMAYINCA KAÇAK YAPILAR YIKILAMADI

Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dâhilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşaa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Millî Park yasalarına muhalefetten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

PROJEDE SONA GELİNDİ AMA BİR TÜRLÜ İLERLENEMİYOR

5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası'nda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için 5 farklı yayla modeli hazırlandı. Yaylada, TOKİ öncülüğünde, 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı Kentsel Dönüşüm Projesi ile altyapı ve ulaşım sorunları çözülecek, dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. Proje kapsamında ilk olarak 1700 araçlık otopark ile kaplıca oteli yapılacak. Yıl sonuna doğru başlayacak kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi.

*

Yılbaşına şurada ne kaldı ki, 20 seneden fazladır Ayder Yaylası'nın kurtarılmasını bekleyen biz, yine sabredip göreceğiz: Tayyip Erdoğan'ın sözü mü geçecek, yoksa Ayder'deki kaçak bina sahipleri mi galip gelecek? Cevap şimdiden belli. 158 kaçak binayı cumhurbaşkanı değil, ABD başkanı gelse yine yıktıramayacak!

 

Gündem Haberleri

Malatya’da iş yerine silahlı saldırı: 1 kişi yaralandı

15 metrelik uçurumdan uçtular: Hayatlarını ağaç kurtardı

Kuşadası’nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

Diriliş Ertuğrul'un Aykız'ıydı! Yeni projesi ile dönüyor…

Refik Anadol’un ‘Mercan Rüyalar’ı Adana’da

İstemeye gittiği kızın abisini silahla vurdu

Elazığ'da okul müdürü, 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan tutuklandı

Video Haberler

Sare ve Zıpkın nişanlandı - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Akıl kaçırtan Barbar şakası

Akıl kaçırtan Barbar şakası

quot Ben boşanmak istiyorum Barbar quot - ateskuslari 51 Bölüm

"Ben boşanmak istiyorum Barbar!" - @ateskuslari 51. Bölüm

110 Filoda Ortam Gergin Hür 3 Bölüm

110. Filoda Ortam Gergin! | Hür 3. Bölüm