Nurettin Canikli, Yine Oldu Nanikli

2014'deki esrarengiz İran uçağıyla ilgili olarak sualler soran CHP’li Tanal’ın yaptığı ihbarı araştırdıklarını belirten dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli "uçakta 19 ton sigara var, Mahmut Tanal’a şaka yapmışlar" demişti. Ancak Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren "bu uçakla ilgili bir bilgiye rastlanılmadı" dedi. Böylece Rabia Naz'ın ölümünden sonra, Canikli ikinci defa yalancılıkla itham edilmiş oldu.

İslam Gemici - Serbest Gazeteci (Freelance Journalist)

Yaklaşık 15 ay önce Giresun'un Eynesil ilçesinde trafik kazası neticesi öldürülen Rabia Naz Vatan meselesinden dolayı itham altında kalan Gri Parti kodamanlarından Nurettin Canikli, şimdi de CHP'li Mahmut Tanal'ın fikr-i takibi yüzünden yalanlanmış oluyor. Hem de İçişleri Bakanlığı'nın yetkili bir bürokratı tarafından... Bkz: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/1483767/Esrarengiz_iran_ucaginda_ne_vardi_.html

CHP’li Mahmut Tanal’ın "ABD Doları yüklü uçak" ihbarına, dönemin bakanı Nurettin Canikli "sigara vardı, Tanal’a şaka yapmışlar" demişti. Geçen hafta TBMM’de milletvekillerine brifing veren İçişleri Bakanlığı yetkilileri, kayıtlarda böyle bir bilginin olmadığını açıkladılar.

Yıl 2014. CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 12 Aralık’ta İran’ın Ahwas kentinden kalkacak olan Libya menşeli Buraq Air şirketine ait bir uçağın, kivi beyan edip ABD doları cinsinden yüklü miktarda parayı Türkiye’ye kaçak olarak getireceği ihbarında bulundu. Tanal, uçağın bağlı olduğu firma isminden, kuyruk numarasından, ineceği havalimanına varıncaya kadar edindiği bütün bilgileri ALO 130, 136, 155 ihbar hatlarına, ilgili birimlere, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirdi. Tanal’ın ihbarını basınla paylaşmasıyla olay kamuoyunun gündemine taşındı. ABD Doları yüklü esrarengiz uçak günlerce tartışılmıştı.

CANİKLİ: UÇAKTA SİGARA ÇIKTI, TANAL’A ŞAKA YAPMIŞLAR

CHP’li Tanal’ın yaptığı ihbarı araştırdıklarını belirterek basının karşısına geçen dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Uçakta 19 ton sigara bulunduğunu” savunmuş, “Tanal’a şaka yapmışlar”demişti.

Tanal’ın yaptığı resmî ihbar üzerine harekete geçtiklerini anlatan Canikli, oluşturdukları özel ekiplerin üç gün boyunca Sabiha Gökçen, Atatürk ve Esenboğa Havalimanı’nda beklediğini belirterek, “O şirketin tüm uçuşlarını mercek altına aldık. Tek bir uçak gelmedi. Araştırmayı genişletince şu ortaya çıktı. Bu uçak firmasının aynı kuyruk numaralı uçağının bu olaydan 6 gün önce yani 6 Aralık 2014’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptığını saptadık.

Uçak, transit sigara beyanında bulunmuş. Kargo manifestosu ve gümrük özet beyan formlarını inceledik. İran’dan gelip, İngiltere’ye 1302 kartonda olmak üzere 19 ton sigara beyan ettiği belirlenmiş. Bu beyanın incelenmesi ve gideceği ülke ile irtibat kurulması için uçak alıkonmuş. Yükü, antrepoya alınmış. Uçak hala işlemlerinin tamamlanması için Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bekliyor. İncelemenin sonunda sigara kargosunun menşei ülkeye geri gönderilmesine karar verilmesi muhtemel. Bundan anlaşılıyor ki, birileri Mahmut beye şaka yapmış. Bir haftadır, Türkiye’de bekletilen bu uçağın kuyruk numarasıyla işletmişler anlaşılan” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Canikli’nin açıklaması üzerine Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP’li Mahmut Tanal, Canikli’nin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti. Tanal şunları söylemişti: “Kivi yüklü gösteriliyor, dolar yüklü ama şimdi de sigara yüklü gösteriliyor. Bakana hodri meydan, geceleyin 13 Aralık 2014 tarihinde saat 01.30-3.30 arasında Esenboğa uçuş kulesi telefon görüşmelerini açığa çıkarsınlar, kamuoyuna açıklasınlar. İran Ahwas kentinden havaalanına uçmak isteyen bir uçak, uçuş planı verdi. İkinci bir güncelleme ile uçuş planını iptal ettiler. Kargo uçağıyla ilgili bana bilgi verilmedi. Sonra kimliğimi söyledim, uçuş kulesinden bu uçak her zaman Başbakan'a eşya getirip götüren bir uçak olduğu söylendi. Bu sebeple kargo uçağıyla ilgili bilgiyi herkese veremeyiz dediler. El konulan uçak nasıl uçuş planı verebilir? Eğer beni uçuş kulesindeki memurlar tiye almışsa soruşturma açılsın. Benim uçuş kulesiyle görüşmelerim açıklansın.”

Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin “Uçakta dolar yoktu, sigara vardı” sözlerini ikna edici bulmayan ve olayın peşini bırakmayan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, tam 5 yıl sonra Canikli’nin gerçek dışı beyanda bulunduğunu ortaya çıkardı. İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile ilgili bakanlık bürokratlarının TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerine verdiği brifing sırasında sigara kaçakçılığı bahsi geçince fırsatı kaçırmayan Tanal, devletin kayıtlarında İran’dan gelen uçakla yapılan herhangi bir sigara kaçakçılığı hadisesinin olup olmadığını sordu. Tanal’ın sorusunu cevaplayan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, böyle bir hadisenin yaşanmadığını vurguladı.

Erhan Gülveren'in cevabı aynen şöyle: "Sigara kaçakçılığıyla ilgili, bu İran’dan kalkan uçak Sabiha Gökçen’e iniyor, uçakta toplu olarak sigara kaçakçılığı yapıldığına dair, şu anda hafıza ve bilgilerde, şu âna kadar yapılmış olan tetkiklerde bununla ilgili bir bilgiye rastlanılmadı, halen de araştırma devam ediyor. Öyle bir tespitimiz olduğu zaman tekrar size bildireceğiz."

Türkiye Haberleri

BAKAN ERSOY, GELECEĞE MİRAS ESKİ VAN ŞEHRİ'NİN TANITIMINI GERÇEKLEŞTİRDİ

BAKAN ERSOY, VAN TURİZM MASTER PLANI'NI TANITTI

Video Haberler

Aldatmak 64 Bölüm Fragman quot Sezai benden her şeyi saklamış

Aldatmak 64. Bölüm Fragman | "Sezai benden her şeyi saklamış"

İpek Serra'yı merdivenlerden itti - Aldatmak 63 Bölüm

İpek, Serra'yı merdivenlerden itti! - Aldatmak 63. Bölüm

Oylum Tolga'nın baba olacağını öğreniyor - Aldatmak 63 Bölüm

Oylum, Tolga'nın baba olacağını öğreniyor - Aldatmak 63. Bölüm