İNTİBALARINIZI MUAYENE EDİN

Bil ki kalbin ameli niyettir. Bu amelinizi halis ve tahir tutun efendim. Fuadınızın cevheri olan o karanlık merkez Allah'ın elindedir unutmayın. Böylece kalbiniz temiz, sadrınız ferah ve eliniz de temiz işlesin.

Hepimize sirayet eden hepimizin yapabileceği ve herhangi birimize bırakılmaması gerektiği kadar yapılması seferberlik gerektirmeyen, hepimizin niyetlenmesini gerektirdiği halde hep birlikte koşulmamız gerekmeyen, kocaman maliyelere ve hudutsuz sahalara/arazilere gepgeniş mekanlara yahut hayretengiz cihazlara şartlı olmayan işlerimiz ve itiyatlarımız efale geçirildiğinde herhangi alemşumül zulmete ve fesada ne mahal ne mecra ne fırsat bulacaktır müstekbirler, müstevliler, eşkıyalar.

Keza ademoğlunu işbu mevkie çıkaracak herhangi hayrın, salahın, müsbetin, tekellüfün, mübahın, mahremin, emrin ihtimalde dahi belirmemesi zımnında yarayışlı olan zevatın etkili ve yetkili makamlara getirildiği bir nice düzmecenin tahakkümü altındayız.

Mendubu mukabil garkolduğumuz zilletin tesadüf, kaçınılmaz, mekanik olduğunu sanıyorsanız, siz; cehenneme bile layık değilsinizdir kanaatimce. Akledin ve layık olun hesap gününe, layık olun hayat nimetine. İntibalarınıza kapılıp kapılmadığınızı mütemadiyen muayene edin ama. Öyle akledin, tefekkür edin, tefehhüm edin, tezekkür edin, tezekki edin. Daim işiniz tearuf olsun yani.

Dikkatinizi çekeyim: birinci paragrafı hasrettiğim uzun sözümde sıraladığım keyfiyetlerin birkaçı sayesinde bile cereyan eden içtimai ve beşeri... hatta neredeyse maşeri tenasül şiddetinde bedbahtlıklar, cendereler oldukları halde menfaatinize sandığınız, mısmıl sandığınız nice işleyişin içinde yaşamaktayız. Bu tür düzmeceler ile ilk sözümüzde bahsettiğim mendup ahval arasında çok bariz bir fark vardır ki boş geçemeyiz: O mahuteler için belli vazifeli türlü türlü teşekkülat iktiza eder; tabur tabur redif, sandık sandık altın, karmaşık makamlar/menheçler telif etmedikçe müstağniyan o mahuteleri başaramaz. Başardığında ise teneffüsünüze, gıdanıza, tasalarınıza, rahatlığınıza, afiyetinize, kesenize, hanenize, kıyafetinize, güya ibadetinize, iliğinize kadar işler.

Pişmanlığınıza, nedametinize bile işler ama tövbenize sızamaz fakat. Ve bu yoldan azmedecek hanif mümine karşı hiç tahammülü yoktur o düşmanın. O yüzden açabildiği iğfallerin hiçbirinden erinmez, üşenmez. Sana bunları bir tebdil ve hayli matah şey göstermenin tezgahlarını çatar da çatar.

Bil ki kalbin ameli niyettir. Bu amelinizi halis ve tahir tutun efendim. Fuadınızın cevheri olan o karanlık merkez Allah'ın elindedir unutmayın. Böylece kalbiniz temiz, sadrınız ferah ve eliniz de temiz işlesin.

Yazarın Diğer Yazıları

Şehir, Yönetimin Konusu Değil Yönetenin Ta Kendisidir

Aday Seçilen

Murat - Mürted - Mir'at

Para Nedir?

Siz Yazmış Olun

Niye Bu Hale Düştük?