Cumhurbaşkanı'nın bize teklif ettiği tenakuz

Oysa sokakları genişletme ve konut üretme tutkusuna kapılmaksızın geliştirilen bina ve altyapı donatımı çözümleriyle yeniden o mahalleler, ferdi ve haneye dair ama müştereğe açık meşgalelerini terkettirmeyen mahallelere kalbedilebilir.

"Dikine yükselen iskanlar komşuluğu öldürdü. Yatay olmalı, eskisi gibi komşuluğu yaşamak için dikey bina inşaını terketmeliyiz. Gecekondu semtlerimiz böyleydi. Fakat yaşama standardı yoktu. Sefillik, rezillik hakimdi. TOKİ semtlerimizi dönüştürdü, o sefil, rezil, altyapısız mahalleler ihya oldu nihayet.". Böyle konuşana sorunuz efendim: "Peki, komşuluk dirildi mi?".

Yukarıdaki akıl yürütmeyi yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan o soruya cevap veremez. Çünkü tezatı, tenakuzu meydana çıkaran bir soru tevdi etmiş olursunuz. Kaldı ki komşuluğu öldüren; müştereğe açık ferdi meşgalelerin hayatımızdan kovulmasıdır. Zira hâlâ gecekondu olarak kaldığı halde komşuluğun esamisinin okunmadığı semtlere döndü mahallelerimiz. Böyle bir değişim yaşasa da gecekondu semtlerinde komşuluğu diriltmek mümkündür, fakat dikey binalarda yaşayanların hiçbir meşgalesi müştereğe açık yapılamayacağı için TOKİ ve emsali inşa tarzıyla yapılmış dairelerde yaşayanlara komşuluk ettiremezsiniz.

Sefil, rezil, altyapısız mahalleleri ferah ve altyapılı iskan alanlarına dönüştürmek için TOKİ'nin ve ona emsal müteahhitlerin bina dikmelerine değil hane sahiplerinin gecekondularını sıhhatli malzeme ve usturuplu mühendislikle yeniden... hem de sokakları genişletme ve konut üretme tutkusuna kapılmaksızın geliştirilen bina ve altyapı donatımı çözümleriyle yeniden o mahalleler, ferdi ve haneye dair ama müştereğe açık meşgalelerini terkettirmeyen mahallelere kalbedilebilir. Dikkatinizi çekelim: müştereğe açık meşgaleyi müştereğe mecbur meşgaleyle karıştırmayınız.

Yazarın Diğer Yazıları

Döndürülen Dolaplar Ve Dolaplara Doluşanlar

Şehir, Yönetimin Konusu Değil Yönetenin Ta Kendisidir

Aday Seçilen

Murat - Mürted - Mir'at

Para Nedir?

Siz Yazmış Olun