Sosyal Medya Bataklığında Kaybolmayın

Gün geçmiyor ki sosyal medya üzerinden bulunan kurbanların öldürüldüğü, kaçırılarak fidye istendiği, şantaj yapıldığı, kredi kartlarının çalındığı, banka hesaplarının boşaltıldığı haberlerine rastgelinmesin.

İslam Gemici - Serbest Gazeteci

Sosyal medya bataklığına girip de üstüne başına pislik bulaşmayan insan sayısı gittikçe artıyor. Kendisine, ailesine, yakınlarına, sevdiklerini ait özel bilgileri "sosyal medya" denilen gayya kuyusunda herkesin kullanımına açan kişiler bilmelidir ki, hiç bir ha bu paylaşımları yapıyorlar ha evlerinin kapısını açık bırakarak kötü insanlara davetiye çıkarıyorlar.

Bunlara verilecek en son örnekleri birarada yazayım ki, bir farkındalık oluşsun.

Kıbrıslı Rum Subay Seri Katil Çıktı

Teğmen Nikos Metaxas'ın, 35 yaşındaki Marry Rose ve 6 yaşındaki kızı Sierra Graze Seucalius'un katili olduğunun anlaşılması üzerine Kıbrıs Rum Adalet Bakanı Ionas Nicolaou istifa etti.

Seri cinayetler, 15 Nisan pazartesi günü Mitsero köyünde bulunan eski maden ocağında bölgeyi gezen iki turist tarafından çürümüş bir kadın cesedinin bulunmasıyla ortaya çıktı. Cesedin Mayıs 2018'de RMMO subayının evinde temizlikçi olarak çalışan ve kaybolduğu açıklanan Filipin uyruklu Marry Rose'a ait olduğu belirlenmiş; bunun üzerine gözaltına alınan ve serbest bırakılan subay yeniden sorguya alınmıştı. RMMO subayı Metaxas, sorgusu sırasında kadını ve çocuğunu öldürdüğünü itiraf etmişti.

Karısından ayrı yaşayan iki çocuk babası teğmen Nikos Metaxas, 4 Mayıs 2018'de önce birlikte olduğu kadını, sonrasında ise olayı gören 6 yaşındaki kızını öldürdüğünü itiraf etmişti. Polis, 6 yaşındaki çocuğun cesedini bulmak için Mitsero köyünde terk edilmiş maden ocağında arama başlatmış; bu sırada bir kadın cesedi daha bulmuştu.
Polis ve Rum Muhafız Ordusu subaylarına ifade veren Metaxas, başka kadınları da öldürdüğünü itiraf etmiş; maden ocağında bulunan cesedin Filipinli Arian Palanos Lozano'ya ait olduğunu söylemişti. Olay yerindeki ifadesinde Lozano ile Temmuz 2018'de internet aracılığıyla tanıştığını söyleyen Rum subay, "Lozano ile daha sonra birlikte olduğunu, bu sırada kadını boğduğunu" söylemişti.

Katil teğmen Metaxas, polise verdiği ifadesinde, "Kadınları boğdukça kendimi mutlu hissediyordum ve tekrar yapıyordum" da demiş.

Katil subay Metaxas, kurbanlarını sahte isimle açtığı sosyal medya hesabı üzerinden buluyordu. Kadınlara asker olduğunu söylemeyen Metaxas, kendisini amatör fotoğrafçı olarak tanıtıyordu. Rum subay, kurbanlarının önce fotoğraflarını çekiyor, sonra onların güvenini kazanıyordu.

Depresyondaki Öğretmen "Kiralık Katilini" İnternetten Buldu

Öğretmen İlkay Sivaslı nikâhsız olarak 10 sene birlikte yaşadığı evli İ.E. adlı kişiyle araları bozulup da ayrılınca bunalıma girmiş. Bunun üzerine intihara karar veren İlkay Sivaslı, canına kıymayı başaramayınca internet üzerinden kendisini öldürmek için bir kiralık katil tutmuş. 6 bin lira karşılığında anlaşan Tanju D. 24 gün boyunca İlkay Sivaslı'yı bu kararından caydırmaya çalışmış. Ve bu görüşmeleri sırasında "kiralık katil" Tanju, "gönüllü kurbanı" İlkay'a âşık olmuş.

Sonrası malûm zaten. En sonunda kadının canına tak diyor ve "beni bugün mutlaka öldüreceksin" deyince, Tanju önce boğmaya çalışıyor, beceremeyince de kalbine tabancayla ateş ediyor. Sonuç kadın mezara, adam da cezaevine gittiler.

Sosyal Medyada Sahte Psikologlar da Var

Üyesi olduğu tüm sosyal medya alanlarında kendisini ‘psikolog-sosyolog’ olarak tanıtan ve danışmanlık hizmeti için fatura bile kesen birisi, bir kadının, yemek problemi olan yakını için yönelttiği soruya, yüzyüze görüşmede 250 TL+KDV ücret aldığını belirtmiş. Tarih Mayıs 2016. Hatta bu Çağla Düvenci Sönmez Kıbrıs'da bulunan Yakın Doğu Üniversitesi'nde seminerler vermiş, ulusal televizyon kanallarında millete şifa dağıtmıştı.
Bu psikolog-sosyolog şimdi ücretine zam da yapmıştır. 250 TL'ye hizmet veren mi kaldı?
Psikolojimizi düzelttikten sonra bakalım sırada ne var?

Diğer Dolandırıcılar Boş mu Duracak?

Eskişehir'de yaşayan Yeliz K.'ya ait sosyal medya hesabı çalındı. Dolandırıcılar, kendilerini Yeliz K. olarak tanıtıp genç kızın arkadaşlarına "1250 lira para kazandığını" söyleyerek kredi kartı numarasını istediler. Bu arkadaşlardan biri olan Hasan K. konuştuğu kişinin Yeliz K. olduğunu zannederek, kendisinin ve ablasının kredi kartı numaralarının sosyal medya üzerinden dolandırıcılara verdi.

Dolandırıcılar da hemen abla ve kardeşin kartlarından yaklaşık 3 bin lira çektiler. Dolandırıldıklarını anlayan kardeşler durumu polise bildirdiler. Sonuç meçhul. Dolandırıcılar yakalansa bile adliyenin ön kapısından girip arka kapısından çıkacaklar. Çünkü Avrupa Birliği Ceza Kanunları böyle emrediyor.

Kayıp Çocuk Dolandırıcılığı

Sosyal medyada dolandırıcılığın yeni biçimi "vicdan hırsızlığı" oldu. Facebook, instagram, Twitter gibi sosyal medya sitelerinde özel hesaplar açan dolandırıcılar, "Kızım kayıp, Allah rızası için paylaşın", "Vicdan sahibiysen paylaş" gibi sahte paylaşımlarda bulunarak milyonlar kazanıyorlar.

Sahte numara, isim ve fotoğraflara yer verilen bu paylaşımlar, genellikle "Kayıp çocuk" ya da "Hasta bebek" ilanları oluyor. Dolandırıcılar böylece takipçi ve paylaşım sayılarını hızla artırıyor ve sayfalarına otomatik olarak kıyafet, gıda kozmetik ürünleri gibi ilanlar almaya başlıyor.

Öte yandan ilanlarda yazan telefon numaraları arandığında ise dolandırıcıların hesabına kontör ya da ücret ödemesi gerçekleşiyor. Sahtekârlar yardım kampanyası başlatılmış gibi gösterilerek verilen banka hesaplarına para yatırılmasını da istiyorlar.

Adlî bilişim uzmanı Mustafa Sansar "Bu nitelikli dolandırıcılıktır. Çeşitli yollarla tıklanma sayısını yükselttikleri sayfaların bir anda ismini değiştiriyorlar. Daha sonra bal reklamı yapan da var, bebek ürünleri satan da. İlan verseler belli sayıda kişiye ulaşırlar. Ama bu sayede 3-4 milyon kişiye ulaşabiliyorlar. Hatta bu tarz bir dolandırıcılıktan 3 milyon kazanan bir kişi olduğuna bizzat şahit oldum. İlan üzerindeki numaraların aranması durumunda da operatörler üzerinden aranma başına para kazandırıldığını söyleyebiliriz. O yüzden her numaranın da aranmaması gerekir" diye ikaz ediyor.

Bir de bunlar var:

Sosyal Medyada Âşık Olduğu Erkek "Kadın" Çıktı

İstanbul'da yaşayan S.K. isimli kadın, genç kızları kandırmak gayesiyle erkek fotoğrafı kullanarak bir sosyal medya hesabı açtı. 35 yaşındaki Ş.Ö. adındaki bir kadın da bu sahte hesap üzerinden dolandırılınca, olay adliyeye taşındı.
Ş.Ö, erkek olarak bildiği S.K., ile 3 yıl boyunca whatsapp üzerinden yazıştı, ona hediyeler aldı, paralar yolladı. S.K. 300 bin TL daha para isteyince, Ş.Ö. bu isteği reddetti.

S.K. da bu kez Ş.Ö'yü özel fotoğraflarını ailesine yollamakla tehdit etti. Ş.Ö.'nün şikâyeti üzerine S.K. hakkında "şantaj, bilişim sistemleri banka ve kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" suçlarından 3 yıldan 12 yıla kadar hapsi istenerek dâvâ açıldı. Mahkeme sırasında dolandırıcı S.K'nın evli ve iki çocuk annesi olduğu da ortaya çıktı. Buyurun bakalım.

Bu ikazlar yeterli oluyor mu? Maalesef. Örneklerin miktarını çoğaltmak bir işe yarar mı, bilemiyorum ancak lütfen daha dikkatli olun, diyorum.