Şumen’de Beşinci Dil, Kültür, Sanat ve STK Çalıştayı düzenlendi

Avrupa Liberalleri Başkan Yardımcısı, Avrupa Meclisinde Milletvekili ve HÖH Gençlik Kolları Başkanı İlhan Küçük’ün himayesinde Şumen’de (Şumnu) 7 Aralık günü 5. Dil, Kültür, Sanat ve STK Çalıştayı düzenlendi.

Bulgaristan’ın dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Şumen (Şumnu), Razgrad (Hezargrad), Ruse (Rusçuk), Silistra (Silistre), Dobriç (Hacıoğlu Pazarcık), Varna, Targovişte (Eski Cuma), Burgas (Burgaz), Sofya, Kırcali (Kırcaali), Plovdiv (Filibe), Smolyan (Paşmaklı) ve Gotse Delçev’den (Nevrokop) çok sayıda gazeteci, yazar, öğretmen, aydın kişiler bir araya gelip verimli bir çalışma gerçekleştirdiler.

Üç panelden oluşan Çalıştay’da eğitim, sosyal sorunlar, kültür, işbirliği gibi konular ele alınıp değerlendirildi.

Mukaddes Nalbant’ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarında Türk kültür mirasının korunması ve yayılması” adlı panelde Barış Halk Kültürevi Sekreteri İbram Ahmed “Ağırlıklı olarak Türk etnik grubuyla çalışan Bulgaristan'daki Halk okumaevleri. Geçmişi, bugünü, geleceği. AB'nin rolü ve genç neslin okumaevi faaliyetlerine bakışı” başlıklı bir konuşma yaptı.

Aynı panel kapsamında Nevena Gramatikova “Hayat Bayramı – Bulgaristan’daki Alevi-Bektaşi topluluğunun kültüründe Hıdırellez Geleneği” konulu konuşmasını gerçekleştirdi.

Zvinitsa köyü Halk Kültürevi Sekreteri Muharem Aliosman da Doğu Rodoplarda yaşayan alevi – kızılbaş Türklerinin inançları ve folklorü adlı kitabın tanıtımını yaptı.

Panel kapsamında son konuşmacı Mevlana – 2012 Halk Kültürevi Sekreteri Nurten Köse, adı geçen halk kültürevinin faaliyetlerini tanıttı.

Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Emine Halil, "Bulgaristan topraklarında var olmamız için – Ana Dilim Türkçe” adlı ikinci panelin moderatörlüğünü yaptı.

Bu panel kapsamında ilk sunumu eski Türkçe Müfettişi Fikriye Mehmed yaparak Bulgaristan’daki yeni Türkçe ders kitaplarını tanıttı.

Fotinovo köyü Hristo Smirnenski İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Zekiye Hasan da ikinci sunumu gerçekleştirip Kırcaali ilinde Ana Dili eğitimi hakkında bilgi verdi.

BNT ve BNR Türkçe Haberler Editörü Mine Adalı-Radoykova, “Bulgaristan’da Türkçenin korunması ve yaygınlaştırılması çalışmalarında STK’ların rolü” başlıklı sunumu yaptı.

Krumovgrad Demet Derneği Başkanı Leyla Mestan, Şair – yazar ve dâvâ adamı Ömer Osman Erendoruk’u tanıttı.

Şair Habibe Ahmetova da “Rodoplar’da edebiyat ve kadın” başlıklı sunumunu yaptı.

"Bulgaristan’da Türkçe yayın yapan basın” adlı 3. panel gazeteci Sevda Dükancı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Panel kapsamında BNR Kıdemli Editörü Tanya Blagova “Bulgaristan Milli Radyosu Türkçe yayınlar Bölümü - geçmişi, bugünü ve geleceği” başlığı altında bir sunum yaptı.

Kırcalihaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Müzekki Ahmed’in "Kırcaalihaber Gazetesi - geçmişi, bugünü ve geleceği” konulu sunumundan sonra çalıştay sona erdi.


Kültür Sanat Haberleri

Gazeteci Şehriban Kıraç'tan 'Metale Hayat Veren Kadınlar'

Osmanlı'nın kuruluşunu konu alan Devlet Ana sahnede

Uluslararası Caz Günü'nde 5 konser

Türkiye’nin ilk müze dergisi, Troy Museum Journal yayın hayatına başladı

Son 40 yılda şarkı sözlerindeki değişim: Daha öfkeli ve basit

Atakum’a yeni sanat merkezi

Mardin’in el sanatları çocuklara emanet

Video Haberler

İntikam Almadan Durmak Yok Hür 10 Bölüm

İntikam Almadan Durmak Yok! | Hür 10. Bölüm

Aldatmak 64 Bölüm Fragman quot Sezai benden her şeyi saklamış

Aldatmak 64. Bölüm Fragman | "Sezai benden her şeyi saklamış"