Türk Öğrenciler İnsansız Elektrikli Otomobil Ürettiler

Erciyes Üniversitesi öğrencileri ‘Erciyes Otonom’ ismini verdikleri insansız bir elektrikli otomobil tasarladılar. Araba TEKNOFEST tarafından kritik tasarım raporunda birinci seçilmeyi başardı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi öğrencileri, insansız elektrik araba üretip, harekete de geçirmeyi başardılar. Projede görev alan ERÜ Mühendislik Fakültesi Teknoloji Kulübü öğrencileri ve takım koordinatörü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fehim Köylü, geliştirdikleri vasıtayı rektörlük binası önünde rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış’a tanıttı.

Araba hakkında bilgi veren Dr. Köylü, 10 aydır araç üzerinde çalıştıklarını ve emeklerinin ilk meyvesini TEKNOFEST tarafından kritik tasarım raporunda birinci seçilerek aldıklarını söyledi. Diğer üniversitelerden katılan 22 takım arasında 87 puanla birinci olduklarını belirten Dr. Köylü, böyle bir başarıya imza atmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Araba, son teknoloji yapay zekâ ve otonom algoritmalara sahip

Dr. Fehim Köylü, otomobilin son teknoloji yapay zekâ ve otonom algoritmalar ile donatıldığını dile getirdi:

“TEKNOFEST kapsamında aracın parkurda tamamen otomatik olarak trafik tabela ve ışıklarına göre hareket etmesi, park ederek yarışı bitirmesi gerekiyor. Aracın kabuk, şasi, elektrik sistemi, elektronik tasarımları ve yapay zekâ programları tamamen yerli üretildi. Üniversitemizde lisans, yüksek lisans ve doktora yapan mühendis öğrencilerden oluşan 20 kişilik ekip gece gündüz çalıştı. Araç aynı zamanda hız sabitleme sistemi, şerit takip sistemi, engel algılama sistemi, trafik işaretçi tanıma sistemi, otomatik park sistemi gibi günümüz üst seviye otomobillerinde olan yapay zekâ yöntemlerinin tamamını ihtiva ediyor.”

Mühendislik Fakültesi Toplumsal Teknoloji Kulübü öğrencileri, ‘Erciyes Otonom’ ismini verdikleri arabayla 17-22 Eylül arasında İstanbul Atatürk Havaalanında ikincisi düzenlenecek olan TEKNOFEST etkinliğinde yarışacaklar.


Teknoloji Haberleri

Bayraktar TB3 SİHA toplam uçuş saatinde 272 saati aştı

Bayraktar TB3 SİHA test uçuşlarına devam ediyor

Çin'in gizemli keşif uçağı WZ-8, ilk kez gökyüzünde görüntülendi

CHP TBMM Grup Müdürü Bayraktar son yolculuğuna uğurlandı

TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede yapılacak?

Yarı robot hamam böcekleri arama kurtarma görevlerinde kullanılacak

Tardigratlar, radyasyonun hasar verdiği DNA’ları nasıl onarıyor?

Video Haberler

Çino Çatal'ın oğlu - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Çino, Çatal'ın oğlu! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Akıl kaçırtan Barbar şakası

Akıl kaçırtan Barbar şakası