ABD Münbiç'ten çekildi, Rusya devriye görevinde

Rusya ise Suriye'nin kuzeyinde Türk ve Suriye ordusu arasındaki bölgede devriye görevi yaptığını duyurdu. Bu da Münbiç'de işlerin iyice karıştığı anlamına geliyor.

ABD öncülüğündeki DAEŞ muhalifi koalisyonun Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, koalisyon güçlerinin Suriye'nin Münbiç kentinden çekildiğini duyurmasının ardından Rusya'nın bölgede devriye görevi yaptığını açıkladı.

AEŞ karşıtı koalisyon sözcü Caggins, resmî Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Koalisyon güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundan bilinçli çekilme faaliyeti yürütüyor. Münbiç'ten çıktık" ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı Münbiç bölgesinde Rus askerlerinin Türk ordusuyla koordinasyon halinde olduğunu duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Rus askerlerinin Suriye'nin kuzeyinde Türk ve Suriye ordusu arasındaki bölgede devriye görevi icra ettiğini açıkladı. Münbiç'in kontrolünün ise tamamen Suriye ordusunda olduğu belirtildi. Rus askerî polisleri bölgede devriye atarken, binalara Rusya ve Suriye bayraklarının asıldığı gözlendi.

ABD Münbiç'ten çekildi, Rusya devriye görevinde

Türkiye'nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nda Amerikan yönetiminin Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı almasının ardından, Esed'ın kontrolündeki Suriye ordusunun 48 saat içinde Münbiç ve Kobani'ye gireceği belirtilmişti.

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nda ilerleme kaydetmesinin ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki bütün askerlerini çekme kararını açıklamasının ardından Suriye'de sahada çarpıcı bir gelişme yaşandı. Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrol eden terör örgütü YPG, Şam yönetimiyle anlaştı; Suriye ordusu askerlerinin bölgeye geldiği belirtildi. Bu gelişmelerin ardında terör örgütü ile Şam yönetiminin anlaşmasına dair ayrıntılar da ortaya çıktı.

Anlaşmanın içeriğine dair belirsizlikler sürerken farklı medya organlarında, terör örgütünün, Suriye ordusuna 5. Kolordu olarak katılacağı, yeni anayasada özerkliğin tanınacağı, ordunun sadece sınırlar değil kent merkezlerine de gireceği, petrol tesislerinin Şam yönetimine teslim edileceği ve hava sahasının Türk uçaklarına kapatılacağı öne sürüldü.

Fırat'ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO'nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrol ettiği Cerablus'un hemen güneyinde bulunan Münbiç, uzun süredir ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde Münbiç Askeri Konseyi'yle, kent kırsalında da TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD'den kontrolün TSK'ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Münbiç Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.


Video Haberler

Meryem Usülü Hamilelik

Meryem Usülü Hamilelik...

Kayıp 3 kız kardeş nerede - Esra Erol'da 28 Mart

Kayıp 3 kız kardeş nerede? - Esra Erol'da 28 Mart 2024 @EsraErolatv

İnsan Babasının Ölümünü Kabullenemiyor Bir Sevdadır 9 Bölüm

İnsan Babasının Ölümünü Kabullenemiyor... | Bir Sevdadır 9. Bölüm