Okullardaki "armalı soyguna" tepkiler çığ gibi büyüdü

Okul formalarındaki arma rantına tepkiler dinmiyor. Benzer mağduriyetleri yaşayan veliler çözüm bekliyor. Nakış ustası, armaları 50 kuruşa hazırladıklarını söyledi. Piyasada ise fiyatlar bu rakamların çok çok üstünde. Tedarikçiler ve eğitimciler kalıcı bir çözüm talebinde bulundular.

Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay'ın dünkü nüshasında yayımlanan “Armalı soygun” haberi büyük yankı uyandırdı. https://www.turkiyegazetesi.com.tr/egitim/649567.aspx

Gazeteyi telefon yağmuruna tutan veliler “Okullar forma için tek bir adres gösteriyor ve bizi alternatifsiz bırakıyorlar. Mağazalar da bunu fırsata çevirip formaları maliyetinin çok üstünde fiyata satıyorlar” diye dert yandılar.

Zeynep Şeker “Biri lise, ikisi ortaokulda okuyan üç çocuk annesiyim. Ortaokula başlayan kızlarımın ikisinin tişört, pantolon, eşofman ve hırkası için 1.160 TL ödedim. Bunların kirleneceğini düşünürsek birer tane daha aldım. Oğlumun kıyafetlerine de 270 TL verdim. Onun için de ikinci bir takım alacağım. Şimdiden sadece armalı okul kıyafetleri 1.500 lirayı geçti. Aldığım ürünlerin kalitesi ise tartışılır” dedi.

SIKI DENETİM GELMELİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, arma soygununa âcilen bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Palandöken "Aslında serbest kıyafet değişikliğiyle eşitsizliğin ortadan kaldırılması hedefleniyordu. Çok cüzi bir fiyatla öğrencilerin okul kıyafetlerini alması düşünülüyordu. Ama maalesef hadise çok farklı bir noktaya gidiyor. Aileler tek bir adrese yönlendiriliyor. Piyasa değerinin üzerinde fiyatla okul kıyafetleri satılmaya başladı. Velilerin elini kolunu bağlayan ise kıyafetlerin armalı olması... Çaresiz kalıyorlar. Arma demek, fiyatın beşe katlanması demek... Buna acilen bir acilen getirilmeli. Sıkı denetimler yapılmalı" dedi.

YETERLİ BÜTÇE AYRILMADIĞI İÇİN

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da “Okul kıyafeti harcamaları velilerimizin eğitim giderlerinde en yüksek kalemi oluşturuyor. Devlet, eğitim yatırımlarına kâfi miktarda bütçe ayırmıyor. Bu yüzden okul yöretimleri kıyafetlerle alakalı olarak mağazalarla anlaşarak kaynak oluşturuyor. Biz bu yüzden öğrencilerimizin serbest kıyafetle, özgürce okula gidebilme hakkını savunuyoruz” dedi.

15 TL'YE SATIYORLAR

Formalara dikilen armalar nakış atölyelerine yaptırılıyor. Atölyeler bunu ortalama 50 kuruşa satıyor. Formaları imal eden şirketler, maliyetinin üstünde sattıkları formalara armayı dikip fiyatı katlıyor.  İstanbul’da çalışan nakış ustası Sinan Tokgöz sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: Bize örnek bir arma getirilir. Ardından işe koyuluruz. Yaptığımız en uğraşıcı armanın maliyeti 1 lira. Ortalaması ise 50 kuruş. Ama formalar dikildiğinde fiyatlar birden katlanıyor... Haberin devamı bu linkte.

Video Haberler

Sen Varoldukça İyi ve Kötü Vardır Mevl n Cel ledd

Sen Varoldukça İyi ve Kötü Vardır... | Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî 12. Bölüm

Bulunmazsa ölecekti Esra Erol buldu esraerol shorts

Bulunmazsa ölecekti, Esra Erol buldu! #esraerol #shorts

Bu Hayatta Şimdilik Hoşçakal Kara Ağaç Destanı 8 Bölüm

Bu Hayatta Şimdilik Hoşçakal... | Kara Ağaç Destanı 8. Bölüm