Michel Siffre: Zaman Algımızı Değiştiren Adam

Gece baktığımız parlak ekranlar, uyuma uyanma sinyallerin karışmasına neden oluyor ve bu da beden saatimizin koordinasyonunu bozuyor. Televizyon izledikten sonra uyumakta güçlük çekmemizin nedeni budur. Korteksimizdeki ve diğer beyin bölgelerindeki nöronlar, korteksin ne kadar zaman geçtiğini hassas bir şekilde yargılamak için kullandığı zamanlanmış, tahmin edilebilir döngüler içinde iletişim kurabilir. Bu da zaman algısını doğurur.

1960’larda uzay teknolojileri alanındaki yarış sürerken, bilimadamları bir yandan da insanın uzay yolculuğunun ve uzayda yaşamanın nasıl üstesinden gelebileceğini çözmeye çalışıyorlardı. 23 yaşındaki Fransız jeolog ve mağarabilimci Michel Siffre, bu probleme kendi yaptığı bir deney ile cevap verebilmek istedi. Zaman kavramından uzakta, “kendi uzay şartlarını” oluşturmak için en uygun yerin, bir mağara olduğuna karar kılan Siffre, deneyi için 1962 yılında Fransa ile İtalya arasındaki Alpler’de yerin 120 metre altında iki ay boyunca günışığı görmeyen bir sığınakta yaşadı. Zamanı algılamasını sağlayacak günışığından eser olmayan bu mağarada Siffre, yanında bir saat de bulundurmadı.

Siffre’nin içerisinde bulunduğu güç şartlar bununla da sınırlı değildi. Mağaranın çevresi buzullarla kaplıydı, çadırının etrafına sık sık buz parçaları düşüyordu ve...

Yazının devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:


Bilim Haberleri

Hayvanlar sayı sayabiliyor mu?

Kuantum interneti teknolojisinde büyük bir adım atıldı

NASA'nın zamansız emekliye ayrılan Mars aracının son mesajı ulaştı

Dünya’da Onca Sorun Varken Neden Uzay Araştırmalarına Yatırım Yapıyoruz?

Dinozorlar geri dönebilir mi?

Su ayılarının yoğun radyasyonda nasıl hayatta kalabildiği bulundu

Video Haberler

Aldatmak 66 Bölüm Fragman quot Torunum mu quot

Aldatmak 66. Bölüm Fragman | "Torunum mu?"

Sezai gerçeği öğrenmek istiyor - Aldatmak 65 Bölüm

Sezai gerçeği öğrenmek istiyor - Aldatmak 65. Bölüm

Ümit Yeşim'e açılamadı - Aldatmak 65 Bölüm

Ümit, Yeşim'e açılamadı - Aldatmak 65. Bölüm

Kahraman Oltan'ı uyardı - Aldatmak 65 Bölüm

Kahraman, Oltan'ı uyardı - Aldatmak 65. Bölüm