İstanbul Kitap Fuarı'na İlgi Çok Azaldı, Kitap Satışları Düştü

Yayıncılar Kooperatifi Başkanı İlbay Kahraman ve KOR Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk, İstanbul Kitap Fuarı’nda yaşanan ziyaretçi ve alıcı sayısının düşmesini değerlendirdiler: Alım gücü, giriş ücreti, kitap fiyatları...

Evrensel'den İsmail Afacan'ın haberi şöyle:

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 38’inci kez kapılarını açtı. 2-10 Kasım tarihleri arasında Beylikdüzü’ndeki TÜYAP yerleşkesinde düzenlenen fuara 605 bin kişi ziyaret etti. Geçen yıl ziyaretçi sayısında yaşanan düşüş bu yıl da devam etti.

TÜYAP verilerine göre İstanbul Kitap Fuarı 2017 yılında ziyaretçi sayısında rekor seviyeye çıkarak 742 bin 445 kişiye ulaşmıştı. Geçen yıl 131 bin 1 kişi azalarak ziyaretçi sayısı 611 bin 444 kişiye düşmüştü. Bu yılki fuarı yakından takip edenler bu düşüşün devam edeceğini gözlemliyordu ve 605 bin kişinin fuarı ziyaret etmesi bunu kanıtlamış oldu. Özellikle her sene öğrenci katılımında yaşanan artışı göz önünde bulundurduğumuzda rakamlar, yetişkin okurların fuara olan ilgisinin giderek azaldığını gösteriyor.

Yayıncılar Kooperatifi Başkanı İlbay Kahraman ve KOR Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk, İstanbul Kitap Fuarı’nda yaşanan düşüşü konuştuk. Yayıncılar, düşüşün nedenlerini ve çözüm önerilerini anlattılar.

"HALKIN ALIM GÜCÜ AZALDI"

Bu yıl İstanbul Kitap Fuarı’nın geçtiğimiz yıllara oranla daha sönük geçtiğini dile getiren İlbay Kahraman, “Bunun çeşitli nedenleri var. Her şeyden önce halkın alım gücü azaldı ve zorunlu harcamalar içinde ne yazık ki kitap öncelikli değil. İkinci olarak dolar ve avro bazındaki kur artışları yayıncıları zam yapmak zorunda bıraktı ve fiyatlar yükseldi. Bu durumda eskiden aynı fiyatla iki kitap alabilen bir kişi tek kitapla yetinmek zorunda kaldı. Fuara giriş ücretinin artırılması da katılımın azalmasında etkili oldu ve bu konuda bize yoğun eleştiriler geldi. Biz de bu eleştirileri duyurmaya çalıştık. Okuyucularımız fuardaki indirim oranlarının düşük olduğunu, internet satışlarında daha yüksek oranların söz konusu olduğunu dile getirdi. Biz de bizim fuardaki kira bedelleri ve harcamalarımızın yüksekliğini dile getirdik” dedi.

"FUARA KATILIM ÜCRETİ KALDIRILMALI"

Bu düşüşün önümüzdeki yıllarda da devam edebileceğini dikkat çeken Kahraman, “Fuar katılım ücretinin kaldırılması, ulaşımın kolaylaştırılması ve özellikle öğrencilere yönelik kampanyalarla fuarı daha cazip hale getirmek gerekiyor. Özellikle belediyeler yoksul öğrencilere kupon dağıtıp, bu kuponlar karşılığında yayınevlerinden alım yapılmasını teşvik edebilirler. Son bir önerim de TÜYAP’a, katılım kira bedellerini düşürerek, indirim oranlarının artırılmasını teşvik edebilirler” ifadelerini kullandı.

"BÖYLE GİDERSE FUARLARDA YAYINEVİ ÇEŞİTLİLİĞİ AZALACAK"

KOR Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk ise İstanbul Kitap Fuarı’nın okurların genel ilgisi ve etkinliklere katılımı bakımından tatmin edici geçmediğini belirtti. Önceki yıllara göre genel katılımın düşmesinde asıl etkenin okuyucuların yaşadığı ekonomik sıkıntılar olduğunu belirten Öztürk, “TÜYAP’ın katılımcı yayıncılara uyguladığı yüksek ve katı fiyat politikası da daha yüksek indirimler uygulamanın önünde büyük bir engel. Web satış mağazalarındaki ‘yıkıcı’ indirim oranları da buna eklenince okuyucular haklı olarak fuarlar yerine oralardan kitap seçiyorlar. Giriş ücretleri, fuardaki yeme içme mekanlarının fahiş fiyatları ve fuarın uzaklığı eklenince tablo karşımıza çıkıyor” dedi.

Fuarın olmazsa olmazları olarak yayıncıların kendi aralarında ve okurlarla dayanışması dışında bir alternatifin görünmediğine dikkat çeken Öztürk, “Böyle giderse yayınevi çeşitliliğinin iyice azaldığı dolayısıyla anlamsızlaşan kitap fuarları olması işten değil diye düşünüyorum ve sanıyorum hiç kimse bunun olmasını istemez. İstemiyorsak fuarı var eden tüm bileşenler olarak çaresini bulmalıyız. Bu sene Adnan Özyalçıner’in Onur Yazarlığı ise İstanbul Kitap Fuarı’na dair tek ve en büyük mutluluğumuz olmuştur” şeklinde konuştu.

https://www.evrensel.net/haber/390748/yayincilar-istanbul-kitap-fuarina-ilginin-azalmasini-degerlendirdi

alemihaber.com editörünün notu: Okuyucusunu ahmak yerine koyan ve adı büyük, kendileri hırsız yayınevlerine güveniyor muyum? Hayır. En son "Doğan Kitap" ile Tess Gerritsen'in son romanı yüzünden eposta üzerinden şiddetli bir kavga yaşamışken, bir daha yüksek fiyattan kitap alır mıyım? Hayır. Mümkünse internetten .pdf ya da .epub uzantılı kitapları tercih ederim, o da olmazsa seyyar tezgâhlarda satılan "okunmuş ikinci el kitapları" satın alırım. Yayıncılar da fuarlarda müşteri beklesinler.

Ekonomi Haberleri

Fahiş fiyatlarla ilgili taslakta son rötuşlar yapılıyor

Türk balı yılın ilk çeyreğinde 38 ülkede alıcı buldu

IEA: 2030 hedefleri için batarya kurulumlarının hızlanması gerekiyor

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması

Ekonomik kriz: İstanbulluların yüzde 97,8'i gıda çeşidini azalttı

Avrupa şehirleri araştırması: En ucuz kent İstanbul