Gambiya, Arakanlı Müslümanlar için Myanmar'ı Uluslararası Adalet Divanı'na şikayet etti

Batı Afrika ülkelerinden Gambiya, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım ve tecavüz suçlarının soruşturulması için Uluslararası Adalet Divanı'na müracaat etti.

Gambiya Adalet Bakanı Ebubekir Marie Tambadou, "Myanmar'da yaşanan soykırım karşısında bir şey yapılmamasının utanç verici olduğunu" söyledi.

Myanmar'ın 2017'de Rohingya halkına yönelik başlattığı operasyondan bu yana yaklaşık 730 bin kişi komşu ülke Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler'in "soykırım amacıyla" hareket ettiğini söylediği Myanmar ise "etnik temizlik" iddialarını reddediyor.

Ebubekir Tambadou, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına başvurduklarını belirterek, "Etrafımızda gerçekleşen korkunç vahşete karşı Myanmar'a ve uluslararası toplumun geri kalanına açık bir mesaj gönderiyoruz" dedi.

Arakanlı Müslümanlara "etnik temizlik"

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nde Gambiya ve Myanmar'ın da imzası bulunuyor. Myanmar hükümetinden Gambiya'nın müracaatı ile ilgili henüz bir tepki gelmedi.


Dünya Haberleri

İsrail'den Refah'a saldırı: En az 8 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'den İran'a kontrollü misilleme: Gazze unutulmasın

Özgürlük filosu Gazze için hazır

İsrail'in Refah'a saldırılarında en az 8 Filistinli öldü

Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı düzenlendi

Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı düzenlendi

Video Haberler

Çino Çatal'ın oğlu - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Çino, Çatal'ın oğlu! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Akıl kaçırtan Barbar şakası

Akıl kaçırtan Barbar şakası