Fransa grevlere teslim: Macron reformuna karşı olan eylemciler sokağa döküldü

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformu, başta Paris olmak üzere birçok kentte protesto edilmeye devam ediyor.

İçişleri Bakanlığın açıklamasına göre, salı günü ülke genelinde yapılan gösterilere yaklaşık 339 bin kişi katılırken, başkent Paris'te 31 bin kişi sokaklardaydı. (30 bin kişi deseler anlardık da, bu 31 bin kişiyi nasıl saymışlar?) Fransa’nın en büyük sendikalarından birisi olan CGT ise, ülke genelinde sokağa çıkan protestocuların sayısını 885 bin, Paris'te de 180 bin olarak verdi.

Yaklaşık 800 bin kişinin katılımıyla perşembe başlayan ve 6 gündür devam eden grev ve gösteriler nedeniyle ülkede ulaşım felç oldu. Havayolu şirketleri, grev nedeniyle uçuşların yüzde 20'sinin iptal edildiğini açıklarken, tren seferlerinin sadece beşte biri yapılabildi. Paris metrosundaki aksamalar nedeniyle yaşanan kaos ise sosyal medyada geniş yer buldu.

Başkent Paris'in yanı sıra Marsilya, Bordo, Ren, Lil ve Lyon gibi büyükşehirlerde de halk Macron politikalarına karşı sokaklara döküldü. Sendikalar, hükümetin emeklilik reformu kararında geri adım atmaması halinde, protesto ve grevlerin "süresiz" olarak devam edeceğini duyurdu. Çok sayıda kafeterya ve restoranın güvenlik nedeniyle kepenk indirdiği Paris'te bazı bankalar da kapalı kaldı.

Emeklilik reformu tepkisi

Sarı Yelekliler'in gösterilerinin ardından çok sayıda sektör çalışanı, Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla ülke genelinde süresiz grev başlatmıştı. Sözkonusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkiliyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis...

Haberin ayrıntılarını ve devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Dünya Haberleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Donetsk bölgesini ziyaret etti

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşıyla görüştü

Günde bir veya iki kez sıçradığı keşfedildi: 'Depremlere yol açabilir'

Varlığına dair yeni kanıt bulundu: 'Gizli gezegen'

Lavrov: İran gerginlik istemiyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Midilli'de Türk turistleri karşıladı

Putin ve Aliyev haftaya Moskova’da görüşecek

Bakan Fidan'dan saldırı sonrası İran ile ilk temas