Ehliyet ve kimlik yenileme ücreti ne kadar? Yeni ehliyet için son tarih ne zaman? Ehliyet yenileme gerekli belgeler nelerdir?

Kimlik ve ehliyet yenilemek isteyenlerin yapması gerekenlerin en başında "randevu almak" geliyor. Hazırlanması lazım gelen belgeler ise sırasıyla şöyle:

Posta gazetesinden Gülten Uğurlu’nun haberine göre, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren ve kimliklerini hâlâ yenilemeyenler 2023 yılına kadar, ehliyetini değiştirmeyenlerin ise 2020’nin sonuna kadar süre var.

KİMLİK YENİLEME İÇİN RANDEVU ALIN

Önce Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurarak yapılan kimlik değişikliği işlemleri artık Nüfus Müdürlüğü üzerinden gerçekleştiriliyor. Kimlik yeniletmek için ilk yapılması gereken işlem, randevu almak. Kimlik kartı başvuruları için randevu.nvi. gov.tr internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınması zorunlu kılınırken gününüzde gitmediğiniz takdirde sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.

YENİ KİMLİK MÜRACAAT BELGELERİ

Kimlik yenileme için randevu aldınız ve başvurmaya gideceksiniz. Yanınızda olması gereken belgeler ise şunlar:

Nüfus cüzdanınız. Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor.
Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
22,5 liralık (değerli kâğıt bedeli) değişme ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont. Değişme ücretini müracaatınızdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.

HANGİ DURUMDA NELER GEREKİYOR?

Evlilik akdinden sonra kimlik yenilemeniz acil ise eğer belediyenin nikah dairesinin evraklarınızı nüfus müdürlüğüne göndermesini sağlamanız gerekiyor.
Boşanma nedeniyle kimlik değiştirmek isteyenler, müracaat için gerekli vesikaların arasında ‘boşanmanın kesinleşmiş kararı’ belgesini de bulundurmalı.
Yeni doğan bebeklere kimlik çıkarmak için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. Bebekler ve 15 yaşından küçükler için fotoğraf götürmeye de gerek yok. Bebeğin doğumunun ardından 30 gün içinde Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat etmek gerekiyor. Aksi halde, kayıtta gecikildiği için ücret talep edilecektir. Evrak olarak da başvuru yapan anne ya da babanın kimliği ile doğum belgesi yeterli.

KİMLİK YENİLEME ÜCRETİ 22,50 LİRA

Kimlik yeniletmek isteyenlerin değişim için ödemeleri gereken miktar 22 lira 50 kuruş. Bu ücret tutarı her yıl değişiklik göstermektedir. Evlilik nedeniyle kimlik değiştirme ve eskiyen kimliği değiştirme ücreti 22,50 TL.

Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Doğumdan itibaren 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmamışsa bu işlemin ücreti 22,50 TL’dir. Kimliğini kaybeden bir vatandaşın ise ödemesi gerek ücret bedeli 45 TL’dir.

15 GÜNDE ADRESE TESLİM

Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi yapıyorsunuz. Nüfus dairesinde gerek görülmesi halinde parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izinin taranarak sisteme kaydedilmesi de gerekebilir. Önceden 15 gün veya 1 ayda postayla adresinize ulaştırılan yeni kimlikler, artık 1 gün veya en geç 2 gün içinde adresinizde oluyor.

EHLİYET YENİLEME İŞLEMİ SON TARİH 2020’NİN SONUNA KADAR

Yeni çipli ehliyete geçmek için tanınan süre 31 Aralık 2020’de doluyor. Ehliyeti yenilemek için de yine kimlik kartında olduğu gibi bir süreç izleniyor. Yani ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınıyor. Başvuru için eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, 1 biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ve en önemlisi de ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu gerekiyor.

E SINIFI EHLİYET 5 YIL GEÇERLİ

Ehliyetini çaldıran ve kaybedenlerin yeni ehliyete başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi de gerekiyor. Böylece sisteme zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ayrıca kayıp ilanı verilmesine de gerek kalmıyor. Sonra Nüfus Müdürlüğü’ne giderek başvuru yapılıyor ve yeni ehliyet posta ile 1 günde adrese teslim ediliyor. Yeni E sınıfı ehliyet 5 yıl geçerli. Diğerlerinde süre ise 10 yıl. Geçerliliğin sona ereceği tarih çipli ehliyetin üzerinde ayrıca belirtiliyor. Süre dolunca yeni ehliyet için tekrar başvuruluyor.

EHLİYET YENİLEME GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Aşağıda sıraladığımız ehliyet yenileme gerekli evrakları eski tip sürücü belgesini yenisi ile değiştirmek isteyenler, kimlik bilgilerinde değişim nedeniyle değiştirmek isteyenler, yıpranma nedeniyle değiştirmek isteyenler ve kayıp çalıntı nedeniyle değiştirmek isteyenler için geçerlidir.

Eski Tip Sürücü Belgesi Yerine Yeni Ehliyet İçin Gerekli Belgeler:
Kimlik Belgeniz (Nüfus Cüzdanı – Yeni Kimlik Kartı yada Pasaport)
Eski sürücü belgeniz
Sürücü olur sağlık raporu,
1 adet biyometrik fotoğraf,
Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi,
Sürücü belgesi yenileme harcı ücreti + Vakıf Bedeli – (Polis Vakfı Ücreti 2 TL + Değerli Kağıt Bedeli 13 TL = 15 TL )
Kan grubunu belirleyen belge (Beyan etmenizde yeterlidir).
Adli Sicil Kaydınız (sistemden kontrol edilecektir.)

Yıpranma ve Kimlik Bilgilerinde Değişiklik İçin Gerekli Belgeler:

Kimlik Belgeniz (Nüfus Cüzdanı – Yeni Kimlik Kartı yada Pasaport)
Sürücü olur sağlık raporu,
Eski sürücü belgeniz,
1 adet biyometrik fotoğraf,

Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi,
Yenileme harcı ücreti + Vakıf Bedeli (Polis Vakfı Ücreti : 30 TL + Değerli Kağıt Bedeli : 166 TL = 196 TL
Kan grubunu belirleyen belge (Beyan etmenizde yeterlidir).
Adli Sicil Kaydınız (sistemden kontrol edilecektir.)
NOT: Yıpranma yada kimlik bilgilerinizde bir değişiklik olduğunda sürücü belgenizi yenilemek zorundasınız. Ancak yıpranma yada kimlik bilgilerinizde değişiklik nedeniyle belgenizi yenilerden eski tip belgenizi yeniliyorsanız eğer üst başlıktaki 15 TL ücret geçerlidir. Yeni tip belgeyi daha önce aldıysanız eğer bu ücret 196 TL’dir.

Kayıp ve Çalıntı Durumunda Gerekli Evraklar

Kimlik Belgeniz (Nüfus Cüzdanı – Yeni Kimlik Kartı yada Pasaport)
Sürücü olur sağlık raporu,
1 adet biyometrik fotoğraf,
Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi,
Yenileme harcı ücreti + Vakıf Bedeli
Kan grubunu belirleyen belge (Beyan etmenizde yeterlidir).
Adli Sicil Kaydınız (sistemden kontrol edilecektir.)
NOT: Eski tip belgesini kaybedenler için ücret 15 TL’dir. Yeni tip belgesini kaybedenler ise 30 TL Vakıf hizmet bedeli, 166 TL değerli kağıt bedeli olarak 196 TL ücret ödemesi gereklidir.

2019 Eski Tip Ehliyet Belgelerini Yenileme Ücreti:

Polis Vakfı Ücreti 2 TL + Değerli Kağıt Bedeli 13 TL = 15 TL
2019 Eski Tip Ehliyetini Kaybeden yada Çaldıranların Ehliyet Çıkarma Ücreti:
Polis Vakfı Ücreti 2 TL + Değerli Kağıt Bedeli 13 TL = 15 TL

2019 Yeni Tip Ehliyet Belgesini Yenileme Ücreti

Polis Vakfı Ücreti : 30 TL + Değerli Kağıt Bedeli : 166 TL = 196 TL

EHLİYETİNİZİ YENİLEMEK, EHLİYET ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMANIZ GEREKLİ?

Eski tip belgenizi yeni ehliyet ile değiştirmek,
İlk defa ehliyet belgesi çıkarmak,
Kayıp, çalıntı ve yıpranan ehliyeti yenilemek,
Süresi dolan ehliyeti değiştirmek,
Soyad değişikliği yada ehliyet sınıfı değişikliği durumlarında ehliyet yenilemek için
İstediğiniz Nüfus Müdürlüklerinden herhangi birisine başvurunuzu yapabilirsiniz.

2020 EHLİYET RANDEVU

Nüfus Genel Müdürlüğünün resmi randevu sayfasının linki hemen aşağıdadır. Randevu işlemini nasıl yapacağınız sayfanın hemen altında anlatılmıştır. Resmî randevu için linke tıklayınız: https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al

BİRİNCİ ADIM: Yukarıda ki sayfayı ziyaret ediniz. Nüfus Genel Müdürlüğünün Resmi sayfasıdır.

İKİNCİ ADIM : Sürücü Belgesi Randevu al sekmesine tıkladıktan sonra çıkan bilgi notunu okuyup anladığınızı onaylamanız gereklidir. Ardından çıkan bilgi formunu dikkatli bir şekilde doldurunuz.

ÜÇÜNCÜ ADIM : Daha sonra il ve ilçe seçimi gelecektir.

DÖRDÜNCÜ ADIM: En çok dikkat etmeniz gereken yer burası. Ailenizde başka bir kişi içinde randevu alabilirsiniz. Almak istediğiniz kişi için (+) EKLE seçeneğine tıklayınız.

EHLİYET YENİLEMEK / ALMAK İÇİN RANDEVU ALMAK ZORUNDA MIYIM?

Sürücü belgesi almak için için randevu almak zorunda değilsiniz. Ancak bu durumda günün çok erken saatinde gitmeniz gereklidir. Randevu alan Vatandaşlara öncelik tanınmakta olup, aradaki boşluk saatlerine randevusuz gelen Vatandaşlara sıra verilmektedir. Randevusuz başvurmanız halinde işlem yapamadan geri dönme riskinizin olduğunu unutmayınız ve randevu almadan başvurunuzu yapmayınız lütfen…

EHLİYET SINAVINI KAZANDIKTAN SONRA EHLİYET BELGESİ ÇIKARMA İŞLEMİ

Ehliyet sınavlarını kazandıktan sonra ehliyet belgesi çıkarmak için aşağıda sıraladığımız adımları takip etmeniz gereklidir.

1 Adım – Sürücü Kursunuzdan sürücü olur dosyanızı ve sürücü olur sertifikanızı teslim alınız.
2 Adım – Nüfus Genel Müdürlüğünün web sitesinden yada ALO 199 hattından ehliyet randevusu alınız.
3.Adım -Ehliyet Harç Ücretini yatırınız.
4.Adım -Ehliyet İçin Gerekli Belgeleri Hazırlayınız.
5.Adım -Ehliyet randevu günü ve saatinde randevu aldığınız Nüfus Müdürlüğüne başvurunuzu yaparak ehliyet belgenizi alınız.

İlk Kez Sürücü Belgesi Almak İçin İstenen Belgeler

Sürücü sertifikası (başvurunuz esnasında sistemden kontrol edilecektir.)
Kimlik Belgeniz (Nüfus Cüzdanı – Yeni Kimlik Kartı yada Pasaport)
Sürücü olur sağlık raporu,
1 adet biyometrik fotoğraf,
Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi,
Ehliyet Harc Ücreti + Kart Bedeli + Vakıf Bedeli
Kan grubunu belirleyen belge (Beyan etmenizde yeterlidir).
Adli sicil kaydı (başvurunuz esnasında sistemden kontrol edilecektir.)

2019 EHLİYET HARÇ ÜCRETLERİ

Sürücü sınavını kazandıktan sonra sürücü belgenizi çıkarmak için 3 farklı tür ödeme yapmanız gereklidir. Polis Vakfı Ücreti + Değerli Kağıt Bedeli + Harç Bedeli

2019 Harç Ücretleri:

A1 – A2 – A – F – H Sürücü Sınıfları : 203,40 TL
B Sınıfı : 613
C1 – C1E – C- CE – D1 – D1E – D – DE Sınıfları = 1023,20 TL

2019 Değerli Kağıt Bedeli ve Polis Vakfı Ücreti :

Bütün sınıflar için eşittir. 165 TL değerli kağıt bedeli (kart ücreti) ve 31 TL Polis Vakfı Ücreti

2019 EHLİYET SAĞLIK RAPORU

Ehliyet belgelerini yenileyecek olanlarda ilk defa ehliyet belgesi alacak kişiler gibi sağlık raporu almak zorundadır. Ehliyet Sağlık Raporu için Sağlık Bakanlığı tarafından bütün sağlık tesislerine (özel sektör dahil) duyuru yapılmıştır.

Ehliyet Sağlık raporunu Devlet Hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Aile Hekimleri, Sağlık Bakanlığımız tarafından ruhsatlı Özel Hastanelerden alabilirsiniz.

Ehliyet Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

Aile hekimlerinde herhangi bir ücret alınmaz. Kesinlikle ücretsizdir.
Eğitim Araştırma Hastanelerinde tek hekim raporu 75 TL, Sağlık Kurulu Raporu ise 300 TL,
Devlet Hastanelerinde tek hekim 50 TL, Kurul ise 200 TL dir.
Özel sektörde bu ücret sağlık tesisinin özelliğine göre değişmektedir.

Not: Ehliyet Sağlık Raporu için ilk tercihiniz Aile Hekimleri olsun. Aile hekimleri gerek görmesi durumunda sizi Uzman Hekim için Devlet Hastanesine yada EAH’ne sevk edebilir.

Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Şartı Var Mı?

Ehliyet yenilemek için sağlık raporu şartı olup; ağır araç sürücüleri için farklı hafif araç sürücüleri için ise farklı süreler belirlenmiş. Sağlık raporunu Aile Hekimlerinizden, Devlet Hastanelerinden, Özel Sağlık Kurumlarından alabilirsiniz.

M, A1, A2,A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri için 10 yıl;
C1, C1E, CE, C, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.


Video Haberler

Aldatmak 67 Bölüm Fragman quot Beni delirtmeyin ya quot

Aldatmak 67. Bölüm Fragman | "Beni delirtmeyin ya!"

Ümit acı gerçeği gözleriyle gördü - Aldatmak 66 Bölüm

Ümit acı gerçeği gözleriyle gördü - Aldatmak 66. Bölüm

Sezai Oltan'a İpek'in hamile olduğunu söyledi - Aldatmak 66 Bölüm

Sezai, Oltan'a İpek'in hamile olduğunu söyledi - Aldatmak 66. Bölüm