Çin ziyaretinde Sincan Müslümanlarıyla ilgili sessiz kalan Fransa lideri Macron’a HRW'den tepki

Tayyip Erdoğan da Çin'e gittiğinde "Doğu Türkistan Türkleriyle ilgili" konuşmamak için susmuştu. "Sizi Urumçi'ye götürelim" teklifini de reddetmişti. Aynı haltı Fransa cumhurbaşkanı Macron da yedi. Bu rezilliği de dile getiren kişi, İnsan Hakları İzleme Teşkilatı'nın Fransa idarecisi Benedicte Jeannerod oldu. Bu da gösteriyor ki, Avrupalılardan da insaf sahibi kişiler çıkabiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin’e yaptığı ziyarette bu yöndeki çağrılara rağmen Doğu Türkistan Müslümanlarının keyfî şekilde gözaltında tutulmasına sessiz kalmasına İnsan Hakları İzleme Teşkilatı (HWR) tepki gösterdi. “Fransız Cumhurbaşkanı Çin ziyaretinde yaygın suistimallere karşı sessiz” başlıklı bir makale kaleme alan HRW Fransa Direktörü Benedicte Jeannerod, Cumhurbaşkanı Macron’un Uygurların kitlesel olarak gözaltında tutulmalarına karşı kamuoyu önünde bir açıklama yapmamasını eleştirdi.

Jeannerod makalesinde "Macron’un geçtiğimiz hafta Çin’e gerçekleştirdiği ziyarette bu ülkedeki insan hakları ihlallerini gündeme getirme fırsatı olmasına rağmen, bunu yapmadığını" ifade etti. HRW Fransa Direktörü, Çin hükümetinin; bir milyon kişinin keyfî şekilde gözaltında tutulmasını da ihtiva eden Sincanlı Müslümanlara karşı gerçekleştirdiği kitlesel bastırma kampanyasına karşı Cumhurbaşkanı Macron’un bir açıklama yapmadığına dikkat çekti. Benedicte Jeannerod, geçtiğimiz günlerde prestijli Saharov Ödülüne layık görülen Uygur ekonomist İlham Tohti’nin hapiste olmasıyla ilgili Macron’un tek kelime etmediğini yazdı.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) düşünce özgürlüğünü savunan kişi veya kurumlara verdiği Saharov Ödülü bu sene Müslüman Uygur azınlığı savunan çalışmasıyla ekonomist İlham Tohti'ye verilmişti. Tohti, 2014'te internet sitesinde ve ders verirken Uygur meseleleri yoluyla etnik nefreti körüklemek, şiddeti desteklemek ve terörü teşvik etmek suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. AP Başkanı David Sassoli “Bu ödül ile Çin hükümetine, Tohti'yi serbest bırakması ve Çin'deki azınlıkların haklarına saygı göstermesi yönünde güçlü bir çağrıda bulunuyoruz” demişti.

Haberin devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Dünya Haberleri

Türk tanker uçağından NATO uçağına yakıt ikmali

İskoçya ölümcül hastalar için ötenaziyi yasallaştırabilir

Öğrencisi tarafından kafa atılan öğretmene dev tazminat!

Ukrayna dış istihbaratına General Ivashchenko atandı

Gazzeliler açlıktan ölüyor: Can kaybı 30'a çıktı

Ukrayna dış istihbaratına General Ivashchenko atandı

Moskova'daki konser salonuna saldırıda can kaybı 143'e yükseldi

Polonya ve Ukrayna liderleri bir arada: Gündem tarım anlaşmazlığı

Ombudsman Malkoç, Ukrayna'da Rus savaş esirleriyle görüştü

Video Haberler

Yılan enerjisi

Yılan enerjisi.

Zifiri karanlıkta dahi görürüm gözlerini - Kuruluş Osman 154 Bölüm

Zifiri karanlıkta dahi görürüm gözlerini - Kuruluş Osman 154. Bölüm