Bosna soykırımını inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke kimdir?

Bosna'daki soykırımı inkâr eden Avusturyalı yazar Peter Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesi uluslararası kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. Ama bunun bir sebebi varmış: Çünkü Peter Handke, babası belli olmayan, sonra da alkolik bir üvey babanın yanında büyüyen gayrımeşru bir veletmiş. Zaten bu durum da Handke'nin bütün yazılarına yansımıştır.

Boşnak ve Arnavut kurban yakınları, Bosna Hersek ve Kosova'da protestolar düzenlerken, tanınmış birçok gazeteci, aktivist ve akademisyen söz konusu 'hatadan' dönülmesi ve ödülün Handke'ye verilmesinden vazgeçilmesini talep etti. Ünlü gazeteci ve foto muhabirleri de o döneme ait görsel ve mesajları "Bosna Savaş Muhabirleri" (#BosniaWarJournalists) etiketiyle Twitter üzerinden paylaşarak Handke'ye ödül verilmesini protesto ettiler.

Peki, Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesinde soykırım ve savaş suçlarından yargılanması devam ederken cezaevinde ölen eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e hayranlığı ile tanınan Peter Handke kimdir?

1942 doğumlu Avusturyalı Handke, Alman literatürünün önde gelen yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Bekâr bir annenin çocuğu Peter, annesinin Alman bir askerle hamileliği sırasında evlenmesi ile Handke soyadında doğuyor. (Yani annesi bir erkekten hamile kalıyor ama adam terk edip gidiyor, kadın da önüne çıkan bir Alman askerini kandırıp onunla evleniyor. Zaten İkinci Dünya Savaşı yılları... Kör, kiminle yatarsa onu hamile bırakıyor.)

Üvey babasının alkol sorunu, yatılı okullarda geçirdiği yıllar yazarın hatırlamayı istemediği zamanlar. 40'tan fazla romana, 15'ten fazla tiyatro piyesine ve birçok denemeye imza atmış Handke, lirik ve şiirsel anlatımı ile dikkat çeken bir yazar. Metinlerinde hem içerik hem de form olarak kışkırtmayı (tahrik etmeyi) sevmesi Yugoslavya'daki katliamda takındığı tavırda da devam ediyor.

Handke, Srebrenitsa katliamından sadece birkaç ay sonra, 1995 sonbaharında Sırbistan'a gidiyor ve büyük tepki çekecek 'Drina, Morava, Save ve Tuna'ya kış yolculuğu' adlı kitabında oradaki izlenimlerini kaleme alıyor.

1999'da Almanya'nın prestijli literatür ödüllerinden Büchner'i reddediyor ve Belgrad'a NATO bombardımanını protesto ederek askeri müdahaleyi yeni bir "Auschwitz"e benzetiyor. 7 yıl sonra ise Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesinde soykırım ve savaş suçlarından yargılanması devam ederken cezaevinde ölen eski Sırp lider Slobodan Milosevic'in cenazesine katılarak tepkilerin odağı oldu.

Bu tepkileri gözardı eden Handke, Kosova'daki savaş sırasında yayımlanan bir makalesinde de "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın" demiş, Saraybosna'daki Müslüman Boşnakların "kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını" öne sürmüştü.

Haberin ayrıntıları aşağıdaki linkte:


Dünya Haberleri

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları meşalesi yakıldı

NASA açıkladı! Evin çatısına "uzay çöpü" düştü

Fırtına karavanı böyle devirdi

ABD'den küresel salgın önlemi | 50 ülke ile işbirliği yapacak

Türkiye'den Gazze'ye giden 9. yardım gemisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5. kez mazbatasını aldı

Dünya yıldızları Türkiye'de | Konser verecek sanatçılar