Arakanlı Müslümanlar İki Ateş Arasında

Bangladeş hükûmeti, Türkiye'nin kesip attığı tırnak bile olamadı. Myanmar'daki Budist zulmünden kaçmak zorunda kalan Rohingyalılar (Arakanlı Müslümanlar) şimdi de Bangladeş'in şiddetli baskısı altında kaldılar. Gidecek yeri olmayan masum halk ne yapacağını şaşırmış durumda...

Myanmar'da Arakanlı mültecilerin geri dönmesini öngören yeniden yerleştirme planı başarısız oldu. Bu durumun akabinde sivil toplum örgütlerinin mülteci kamplarındaki faaliyetlerine sınırlama getirildi. Kamplarda, mobil telefon hizmetleri ve SIM kart satışları yasaklandı. Bangladeş, yaklaşık 1,2 milyon Arakanlı mültecinin yaşadığı 31 mülteci kampının dikenli tellerle çevrilmesini teklif etti.

Güneydoğu Asya ülkesi Bangladeş'te Arakanlı mültecilerin Myanmar'a iade edilip yeniden yurtlarına yerleştirilmesine yönelik girişimlerin başarısız olmasının ardından Dakka yönetimi, mülteciler üzerindeki baskıyı arttırmaya başladı.

Hükümet, 22 Ağustos'ta 3 bin 450 Arakanlı mültecinin Myanmar'a geri dönmesini öngören yeniden yerleştirme planının başarısız olmasının ardından bölgede Arakanlı mültecilere yardım sağlayan 41 yerel ve 2 uluslararası sivil toplum kuruluşunun faaliyetlerini yasakladı.

Dakka yönetimi, sözkonusu kuruluşları, Arakanlı mültecileri yeniden yerleştirme planına katılmamaya teşvik etmekle suçladı.

"Sert bir tutum takınırız"

Bangladeş Hükûmeti, planın başarısız olmasının ardından ay başında mülteci kamplarında mobil telefon hizmetleri ve SIM kart satışlarını yasaklarken Bangladeş ordusu da 1,2 milyon Arakanlı mültecinin "doğurabileceği güvenlik problemlerini önlemek" için mültecilerin yaşadığı 31 kampının dikenli tellerle çevrilmesini teklif etti.

Milletlerarası toplumu Arakanlı mültecilerin yol açtığı krizi görmezden gelmekle suçlayan Bangladeş Dışişleri Bakan Yardımcısı Şehriyar Alam, "Uluslararası toplum temsilcileri henüz Rohingya halkının (Arakanlı Müslümanlar) kaçmak zorunda kaldığı köyleri ziyaret dahi edemezken, Bangladeş'te hiçbir müdahaleye maruz kalmadan çalışıyorlar. Mevcut yasaları ve normları hiçe sayan bazı sivil toplum ve yardım kuruluşu temsilcileri de Rohingyaları Bangladeş'te kalmaları için etkilemeye çabalıyor. Buna daha fazla müsaade edemeyiz" diye konuştu.

Ülkesinin bu kadar çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaparken kendi kurallarını ve normlarını uygulamaya hakkı olduğunu savunan Bakan Yardımcısı Alam, "Bangladeş bağımsız ve egemen bir ülke ancak kendi kanunlarımızı ve düzenimizi korumakta güçlükle karşılaşıyoruz. Eğer Rohingyalar nedeniyle bir sıkıntı yaşarsak daha sert bir tutum takınmamız gerekebilir" ifadesini kullandı.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve işyeri ateşe verilmişti. Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.


Video Haberler

110 Filoda Ortam Gergin Hür 3 Bölüm

110. Filoda Ortam Gergin! | Hür 3. Bölüm

Üvey kızıyla aşk yaşıyor esraerol shorts

Üvey kızıyla aşk yaşıyor! #esraerol #shorts

Ateş Kuşları 51 Bölüm İlk 10 Dakika

Ateş Kuşları 51. Bölüm | İlk 10 Dakika