ABD'den F-35 raporu: Tedarik zinciri sorunu test uçuşlarını engelledi

ABD Kongresi'ne sunulan bir raporda parça tedariğindeki problemler nedeniyle F-35 savaş uçaklarının planlanandan yüzde 30 daha az test uçuşu yaptığı belirtildi.

ABD Hükümet Sorumluluklar Ofisi (GAO), parçalarda uyuşmazlık, tamiratta uzun süreli gecikmeler ve gerekli parçaların tedarik edilememesi gibi sebeplerden dolayı F-35 savaş uçaklarının planlanandan çok daha az test uçuşu yaptığını ortaya koydu.

F-35 projesi hakkında Kongreye bağımsız bir rapor hazırlayan ABD Hükümet Sorumluluklar Ofisi, 81 sayfalık raporunu kendi internet sitesinde yayımladı.

Raporda, "ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 1 trilyon doları aşan maliyetiyle ülkenin en pahalı silah sistemi olan F-35 gelişmiş savaş uçaklarının yaşadığı tedarik zinciri sorunlarını çözmeli" ifadeleri kullanıldı.

F-35'lerin yaklaşık 800 parçasını üreten Türkiye'nin F-35 programındaki geleceğinin tartışıldığı bir ortamda yayımlanan GAO raporu, programdaki yedek parça ve tedarik sorunlarını açık bir şekilde ortaya koydu.

Gerekli parçaların tedarik edilememesi sebebiyle F-35'lerin 2018'in mayıs ve kasım ayları arasında planlanan test uçuşlarının yüzde 30’unu gerçekleştiremediği kaydedilen raporda, parçalarda uyuşmazlık ve tamiratta uzun süreli gecikmeler gibi sorunların da uçağın performansında aksaklıklar oluşturduğuna vurgu yapıldı.

4 bin 300 parçada tedarik sorunu

Raporda, F-35’lerin uçuş için ihtiyaç duyduğu 4 bin 300 parçanın tedarik edilmesi konusunda da sıkıntı yaşandığı, Pentagon’un bu sorunu aşmak için çaba sarfetmesine rağmen henüz tamamen başarılı olamadığı belirtildi.

Bununla beraber, daha önce satın alınan F-35'lerin konuşlandırmalarda ihtiyaç duyduğu destekleyici parçaların yüzde 44'ünün zaman içinde uçakta yapılan güncellemeler sebebiyle artık ihtiyaca cevap veremediğine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, "Pentagon'un, F-35 parçalarının ülkeler arası lojistik ağı olgunlaşmış değil. Denizaşırı F-35 müşterilerinin, uçakların onarımı için gerekli parçaları uzun süre bekledikleri gözlemlenmektedir. Lojistik ağı için ayrıntılı bir plan olmadan, Pentagon genişleyen bir filoyu desteklemeye hazır olmayabilir" değerlendirmesine yer verildi.


Dünya Haberleri

Fransa Cezayirli imamı sınır dışı etti

Myanmar’da kaos büyüyor: 1300 kişi Tayland'a kaçtı

Milli Savunma Bakanı Güler, şehit ve gazi çocuklarıyla bir araya geldi

Zonguldak'ta eski sevgilisini öldürmüştü! Cani adamın cezası belli oldu

Pakistan’daki sel ve yıldırımlarda can kaybı 87'ye yükseldi

Video Haberler

Çino Çatal'ın oğlu - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Çino, Çatal'ın oğlu! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Akıl kaçırtan Barbar şakası

Akıl kaçırtan Barbar şakası