Grafiklerle Dünyanın Tüm Karbon Emisyonları

“İklim değişikliği” ve “küresel ısınma” genellikle birbirinin yerine kullanılırsa da farklı anlamları vardır. Benzer şekilde “hava durumu” ve “iklim” terimleri de bazen karıştırılır, ancak bunlar geniş ölçüde farklı mekân ve zaman çizelgeleri olan hadiseleri ifade eder.

Küresel ısınma, Dünya’nın atmosferinde ısı yakalayan sera gazı seviyelerini arttıran fosil yakıt yakma gibi insan faaliyetleri nedeniyle, endüstriyel öncesi dönemden beri (1850 ve 1900 arasında) gözlemlenen Dünya iklim sisteminin uzun süreli ısınmasıdır.

Bu terim, iklim değişikliği terimi ile birbirinin yerine kullanılır, ancak ikincisi hem insan hem de doğal olarak üretilen ısınmaya ve gezegenimiz üzerindeki etkilerine işaret eder. En yaygın olarak Dünya’nın küresel yüzey sıcaklığındaki ortalama artış olarak ölçülür.

İklim değişikliği; Dünya’nın yerel, bölgesel ve küresel iklimini tanımlamak için gelen ortalama hava koşullarında uzun vadeli bir değişikliği tanımlar.

Bu kavramlardan yola çıkarsak…

Sıcaklıklardaki iki santigrat derece artış fazla görünmeyebilir, ancak gezegenimizde hayat ile iklim arasında feci bir durum oluşturur. İki yüzyıldan fazla süredir yanan fosil yakıtların etkisi…

Ülkelere Göre Emisyonlar

Bu tablo, dünyadaki CO₂ emisyonlarının hangi ülkelerden geldiğini gösteriyor. Tablodaki veriler Global Carbon Atlas’ın Aralık 2019 verileridir.

Haberin devamı ve ayrıntıları, grafikleri aşağıdaki linkte:


Dünya Haberleri

Fransa bu yıl UNRWA'ya 30 milyon euro katkı sağlayacak

Tusk: Avrupa savaş öncesi döneme girdi

Almanya'da kundaklanan binadan kurtulan Türkler, panik anlarını anlattı

ABD'de nadir görülen bakteriyel bir hastalık hızla yayılıyor

Madagaskar’ı kasırga vurdu!18 kişi hayatını kaybetti

Yapışık ikizler, savaş gazisiyle evlendi

Madagaskar’ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı