Faiz indirimleri kimin işine yarıyor?

Türkiye'de büyük çoğunluğun zannettiği gibi Tayyip Erdoğan, faize düşman değil, bilakis vatandaşların cebindeki son metelikleri de almak isteyen biri... Faize düşman olsaydı, indirim yapmaz, faizi kökünden kaldırırdı.

İslam Gemici - Serbest Gazeteci (Freelance Journalist)

Tayyip Erdoğan'ın faiz meselesinde Merkez Bankası başkanıyla anlaşamayınca, bir geceyarısı operasyonuyla adamı yerinden alıp, onun yerine de "tamam sayın cumhurbaşkanım, ne dersen onu yapacağım" diyen yardımcısını getirdiği dalgalanma halen devam ediyor.

Tayyip istiyor diye zoraki faiz indirimleri, önce kamu bankalarıyla başlatıldı. Bakınız: https://www.haberturk.com/ziraat-bankasi-ihtiyac-kredisi-faiz-oranini-dusurdu-2521930-ekonomi

Başlıkta özellikle dikkat çeken ifade "ihtiyaç kredisi faiz oranı"dır. Çünkü Tayyip Erdoğan ve damadı Berat'ın berbat ettiği piyasanın harekete yani harcamaya yani israfa ihtiyacı var. O yüzden konut ve ihtiyaç kredi faizleri düşürülüyor. İslâmî kesimin tamamına yakınının zannettiği gibi "Tayyip faize düşman olduğu için indirmiyor". Faizin İslâmiyet'e göre haram veya helal olması, Tayyip'i zerre kadar ilgilendirmiyor. Tayyip'in tek isteği, mahallî seçimde yediği büyük tokadın şiddetini azaltabilmek için sanki piyasada işler iyi gidiyormuş gibi göstererek, halkın ağzına bir parmak bal çalabilmek. Fakat o eski günler geride kaldı, hani yurtdışından getirdiği "sıcak parayla" sanki herşey güllük gülistanlık imiş gibi gösterilen dönem sona erdi. Yani deniz bitti ama Tayyip hâlâ milleti kandırmanın peşinde.

Haberin metni de aynen şöyle: "İhtiyaç kredisi faiz oranlarını da maaş müşterileri için aylık yüzde 1,25’e ve maaş dışı müşteriler için ise aylık yüzde 1,35’e çeken Ziraat bankası, ayrıca, konut kredilerinde 500 bin TL ve üzeri kredilerde faiz oranını aylık yüzde 1,19 olarak belirledi. Açıklamaya göre, 500 bin TL altındaki konut kredilerindeki faiz oranı ise değiştirilmeyerek aylık yüzde 0,99'da sabit bırakıldı. VakıfBank'ın açıklamasına göre de, geçtiğimiz günlerde hem konut hem de ihtiyaç kredilerinde art arda indirimler yapan banka, bir kez daha indirime gitti. Maaş müşterileri için ihtiyaç kredisi faizi 60 ay vadeye kadar yüzde 1,45’ten yüzde 1,25’e düşüren VakıfBank, diğer müşteriler için ise 60 ay vadeli kredi faiz oranını yüzde 1,55’ten 1,35’e indirdi."

Görüyorsunuz değil mi? Millet mağazalara, AVM'lere saldırsın, ihtiyacı olmasa da alışveriş yapsın, 2 evi varsa bile yetmesin 3. evini de satın alsın, yeter ki Tayyip ekonomisi yürüsün.

Bugün yani 19 Eylül tarihli faiz indirim haberi de özel bankalardan: "Merkez Bankası'nın 325 baz puanlık faiz indirim kararı etkisini göstermeye başladı. Vatandaşa kredi sunmak isteyen özel bankalar birbiri ile yarış etmeye başladı. Art arda faiz indirim haberleri gelirken, TEB, Akbank, İş Bankası ve Albaraka Türk en uygun konut kredisi veren özel bankalar oldu. Merkez Bankası'nın faiz indirim hamlesinin ardından ilk indirimi Türkiye İş Bankası yapmıştı. İş Bankası'nın hamlesine TEB'den daha büyük bir indirim ile karşılık geldi. Akbank da indirim yarışına katılırken, oranlar yüzde 1 seviyesine yaklaştı." Bakınız: https://www.ahaber.com.tr/galeri/ekonomi/ozel-bankalardan-son-dakika-konut-kredisi-faiz-indirimleri-akbank-teb-is-bankasi-albaraka-kredi-faiz-orani-kac

Halbuki bu faiz indirmeleri, halkı soymak için birer tuzak. Memleket iktisadını mahvettiler, ABD'ye meydan okuyarak döviz fiyatlarını iki misline çıkardılar, etrafımızdaki bütün ülkelerle kanlı bıçaklı oldular, sonra da "aman yangını kimse görmesin" tavrıyla milletin cebindeki son kuruşa kadar almanın derdine düştüler.

Bu rezalet manzara kimin işine yarıyor biliyor musunuz? Bankası ve holdingi batmasın diye Tayyip'in elini öpen, ayağına kadar gidip "ne istersen yaparız abi" diyen, "emekli olunca bizim şirkette işin hazır Tayyip baba" diyen kapitalist işadamları ve onları idare eden büyük parababalarının... Yani her sene İsviçre'de veya benzeri yerlerde toplanıp da "çeşitli ekonomik ve politik kararlar" alan dünyanın en zengin kişilerinin... Bu arada Tayyip Erdoğan ve avanesi de hem Türk Milletini hem de Müslüman toplulukları kandırmaya devam ediyor. Anlayana...


Ekonomi Haberleri

Plan yapanlar dikkat! Otobüs biletlerine bayram ve seçim zammı

Türk şirket Körfez Bölgesi’nde ilk pop-up mağazasını Riyad’da açtı

Türkiye'nin brüt dış borcu 500 milyar dolar

Gözler çarşambaya çevrildi... Piyasaya göre enflasyon martta ne olacak?

CarrefourSA'da toplu iş sözleşmesi imzalandı

Bakan Uraloğlu: Emeklilerimize trenlerde yüzde 10 indirim uygulayacağız

Türkiye'nin brüt dış borcu 500 milyar dolar

Video Haberler

İntikam Almadan Durmak Yok Hür 10 Bölüm

İntikam Almadan Durmak Yok! | Hür 10. Bölüm

Aldatmak 64 Bölüm Fragman quot Sezai benden her şeyi saklamış

Aldatmak 64. Bölüm Fragman | "Sezai benden her şeyi saklamış"