Kalkınma Mı, Süründürme Mi Planı Olduğu Belli Değil

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen 11. Kalkınma Planı hususunda Hükümet yapılan tenkitlere kulak vermeli... Yoksa zaten zor durumda olan esnaf daha da perişan olacak. Bu arada da Hükümet'e yakın birileri "malı" yine götürecekler.

İslam Gemici - Serbest Gazeteci (Freelance Journalist)

11. Kalkınma Planı’ndaki tarım ile ilgili bölümü değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "Kalkınma Planı'nda sorunların çözümüne ilişkin tek bir madde yok. Bu kalkınma planı ülke tarımını ve çiftçiyi bitirme planıdır. Köylü, kendi toprağında köle olacak" dedi. Bkz: https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/chpli-saribal-11-kalkinma-plani-ciftciyi-bitirme-plani-5236403/

Orhan Sarıbal, "Bu kalkınma planı ile kırlar boşaltılacak ve kentlerde yoksullaşma artacaktır. Köyünde kalan vatandaş da kendi toprağında köle olacaktır. Bu kalkınma planı, 2023 yılında gıda egemenliğinde, gıda güvenliğinde dışa bağımlı olacağımız, dışarıdan gelecek ürünlerle halkımızın karnını doyuracağımızın belgesidir. 'Biz bu ülkede üretim istemiyoruz, biz bu ülkede üretmek istemiyoruz, biz tamamen dışarıya bağımlı bir tarım politikası yönetmek veya götürmek istiyoruz' demenin yazılı halidir" ifadelerini kullandı.

Sarıbal, planda borç yönetimine ilişkin tek bir ifade olmadığının altını çizerek, "Çiftçinin bu borç yükünün altından nasıl kalkacağına dair bir planlamaya yer verilmemiş. Çitçiyi korumaya dönük bir plandan söz etmek mümkün değil. Bütün dünya tarımı yönetirken, küresel ısınma ve iklim değişikliklerini, riskleri göz önüne alırken, Türkiye'de bunun nasıl olacağına ilişkin 5 yıllık kalkınma planında bir ibare görünmüyor" şeklinde konuştu.

"CHP İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kâmil Okyay Sındır TBMM’de yaptığı konuşmada '11. Kalkınma Planı’nda tarım sektörünün yine kaderine terk edildiğini, çiftçinin refahının düşünülmediğini, hayvancılığın ithalata kurban edildiğini, 11. Kalkınma Planı’nın başarıya ulaşamayacağını' söyledi." Bkz: https://www.egedebirgun.com/chp-li-sindir-tarimin-onemsenmedigi-kalkinma-plani-dusunulemez/26606/

Doğru söze ne demeli? "Doğruyu" illaki AkGriPartililer mi söyler? Hayır, hakikatleri bazen İttihat ve Terakki'nin günümüzdeki temsilcileri de ağızlarından kaçırırlar.

Turizmciler de Şikâyet Ediyorlar

Gerçi şahıs olarak ben, turizmciler ve otelcilerden hazzetmem, özellikle de turizm sektöründekilerin çoğunluğunun dolandırıcı, üçkâğıtçı, hırsız vb olduğunu düşünürüm ama bir haberci olarak onların şikâyetini de dile getirmek mecburiyetindeyim. Yoksa batan hiç bir turizmciye acımam. Neyse haber şöyle:

"TÜROB Başkanı Eresin 'Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı için otellerden alınacak binde 7,5 turizm payı ciro üzerinden alınacak. Bu durum konaklama tesislerini zorlayacak. Bu turizm payı, tesis zarar etse de talep ediliyor. Biz buna şiddetle karşıyız' dedi." Bkz: https://www.dunya.com/ekonomi/turob-baskani-eresin-turizm-ajansi-icin-alinacak-turizm-payi-otelleri-zorlayacak-haberi-450074

"Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, 11. kalkınma planında turizmle ilgili kısımları eleştirdi. Yatırımların teşvik edilmesine inandıklarını belirten Eresin, "Bütün dünyada örnekleri olduğu gibi sivil toplum örgütleriyle oturulup bu ajansın içinde yatırım yapılması gereken bölgelerin tespiti şart. Aksi takdirde ihtiyaç olmayan bölgelerde yatırımlar yapılıyor ve teşvik veriliyor" dedi. Kalkınma planı çerçevesinde yapılacağı düşünülen toplam 300 bin yatak kapasiteli otellerin kimler tarafından, ne şekilde ve nerelere yapılacağı konusunda ise sektör olarak herhangi bir bilgi veya detaya sahip olmadıklarının altını çizdi.

Eresin, "İstanbul’da, Antalya’da öyle bölgeler var ki, hiç konaklama tesisine ihtiyaç yok" diyerek, ortaklaşa karar verildikten sonra teşviklerin açıklanması konusunda ricacı olduklarını söyledi.

TÜROB Başkanı Eresin, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının faaliyetlerine finansman sağlamak için otellerin cirosu üzerinden alınacak binde 7,5 turizm payına da karşı çıktı. Eresin, bu kesintinin otelcileri zorlayacağına dikkat çekti.

Eresin, "İlle de ‘cirodan pay alınacak’ deniliyorsa o zaman dünyadaki uygulamalarda olduğu üzere konaklama yapan misafirden alınması gerektiğini savunmuştuk" dedi. Orta boy otelden kârının neredeyse yüzde 3 ila yüzde 4,5’i civarında bir pay alındığına dikkat çekerek, "bu gerçekten büyük bir oran. Bu turizm payı tesis zarar etse de talep ediliyor, biz buna şiddetle karşıyız" ifadesini kullandı.

"Kongre, kruvaziyer, sağlık, gastronomi konuları üzerine çalıştıklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da bu konularda hassasiyet olduğunu" vurgulayan Eresin, "turizmin çeşitlendirilmesi konusunda ilgili kurumların daha sıkı çalışması gerektiğini" söyledi.

Sıra Turizm Yağmasına Geldi

"ETS Turizm sahibi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, aralarında kendi tatil köylerinin ve otellerinin de bulunduğu birçok 'lüks otel' için kritik değişikliklere imza attı. Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle 4 ve 5 yıldızlı otellere kıyılara ve yeşil alanı kapsayacak şekilde ilave inşaat izni getirildi." Bkz: https://www.birgun.net/haber-detay/sira-turizm-yagmasinda.html

Bu haberi okuyunca hemen "aferin Gri Parti Hükümeti ve otelci Kültür Bakanı Ersoy'a" dedim. 17 senelik iktidarının özellikle son 6-7 yıllık döneminde memleketin talan edilmedik yerini bırakmayan müteahhit partisi AkGriParti ve genel başkanı, bardakta kalan son damlayı da içerek iktidarı bırakmanın telaşına düşmüş vaziyette... Çünkü önümüzdeki seçimde başlarına gelecek olan "büyük felaketi" görüyorlar. Görmeyenler ise sadece şapşallar ve Tayyip hayranı fanatikler. Eh, onlar da bir gün uykudan uyanacaklar.

Son olarak 11. Kalkınma Planıyla alakalı güzel bir değerlendirme yazısı da ekonomist Hakan Özyıldız'dan gelmiş: "On Birinci Kalkınma Planı büyüme modelini değiştirecek (mi?)" Bkz: http://www.hakanozyildiz.com/2019/07/on-birinci-kalknma-plan-buyume-modelini.html

 

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası duyurdu! İki ülke ile işbirliği anlaşması imzalandı

Fed'den enflasyon uyarısı

Koç Holding'ten 'Memleketimize üveniyoruz' mesajı

Lezita'dan tesislerdeki grev sürecine yönelik açıklama

Bakan Özhaseki'den kentsel dönüşüm açıklaması: Kapımız sonuna kadar açık

Ekmeğin fiyatı 2 TL'ye kadar düştü! Esnaflar rekabete girdi

TOÇEV 30. yılında 8,3 milyon öğrenciye ulaşıyor

Video Haberler

Çino Çatal'ın oğlu - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Çino, Çatal'ın oğlu! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı - Ateş Kuşları 51 Bölüm

Sare ve Zıpkın nişanlandı! - Ateş Kuşları 51. Bölüm

Akıl kaçırtan Barbar şakası

Akıl kaçırtan Barbar şakası