Amerikalı Yahudi gençlere İsrail işgalini anlatan gezi

New York Times gazetesi, Amerika merkezli liberal Yahudi lobi grubu J Street'in, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgal ve politikalarını anlatmak için Amerikalı Yahudi gençlere yönelik bir gezi düzenlediğini yazdı.

"İşgallerden haberi olmayan Amerikalı Yahudi bir nesil yetiştiriliyor"

Geziye katılan J Street öğrenci organizasyonundan 22 yaşındaki Shira Wolkenfeld, İsrail'e ilk defa gelen öğrencilerin işgal altındaki Filistinlilerin durumunu da anlamaları gerektiğini belirterek, "Bütün bunlardan (işgallerden) haberi olmayan Amerikalı Yahudi bir nesil yetiştiriliyor. Bu çok yanlış ve siyasi." ifadesini kullandı.

Kuzey Carolina Üniversitesinden geziye katılan 19 yaşındaki Liyah Foyeh, Batı Şeria'daki Filistinlerin ve Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı yerlerde gördüklerinin kahredici olduğunu belirterek, "Bunlar gerçekten çok üzücü. Bugünden sonra artık bunlara karşı çıkmalıyım. Ben Filistinlilere zulmetmesem bile bu sistemin bir parçasıyım." değerlendirmesinde bulundu.

New York Rochester'dan geziye katılan müzik bölümü öğrencisi Adam DeSchriver da işgal altındaki Batı Şeria gezisinin kendisi için zihin açıcı olduğuna dikkati çekerek, "Benim kalbimi acıtan, İsrail'deki Yahudi kültürü rönesansının bedelini başkaları ödüyor olması." şeklinde konuştu.

Geziye katılanlara rehberlik hizmeti veren İsrail insan hakları kuruluşu B'Tselem'dan Nasser Nawajah da öğrencilerin kendisine yönelttiği işgale karşı "Ne yapabiliriz?" sorusuna "Yerleşimcilere bağış yapan Amerikalıları ve bölgenizdeki Kongre üyelerini arayın, baskı yapın. Dürüst olmak gerekirse buradaki işgal sadece İsraillilere değil aynı zamanda Amerikalılara da ait." cevabını verdiğini aktardı.

Siyonizmi sorgulamak

Haberde, işgal altındaki topraklara geziye katılan öğrencilerin, Filistinlilerin dramını ve Yahudi yerleşimcilerle yaşanan çatışmaları gördükten sonra Siyonizmi de sorgulamaya başladıkları vurgulandı.

İsrail hükümetinin yaptıklarından "iğrendiğini" belirten California Santa Cruz'dan 19 yaşındaki Jesse Steshenko, "Buraya ateşli bir siyonist olarak geldim. Tekrar bir Holokost ne zaman olur asla bilemezsiniz ancak buraya gelince, iki devletli çözümden ve siyonizmin takip etmeye değer bir şey olup olmadığından şüphelenmeye başladım." yorumunu yaptı.

Tufts Üniversitesinden Channah Powell da "Amerikalı Yahudi çocuklar, körlük hissetmeden bu gibi gezilere gelebilmeli." dedi.


ABD Haberleri

ABD’de Gazze için hayatı durdurdular

New York'taki Gazze eylemine sert müdahale

Video Haberler

Aldatmak 66 Bölüm Fragman quot Torunum mu quot

Aldatmak 66. Bölüm Fragman | "Torunum mu?"

Sezai gerçeği öğrenmek istiyor - Aldatmak 65 Bölüm

Sezai gerçeği öğrenmek istiyor - Aldatmak 65. Bölüm

Ümit Yeşim'e açılamadı - Aldatmak 65 Bölüm

Ümit, Yeşim'e açılamadı - Aldatmak 65. Bölüm

Kahraman Oltan'ı uyardı - Aldatmak 65 Bölüm

Kahraman, Oltan'ı uyardı - Aldatmak 65. Bölüm