Çin'in Uygur belgelerini sızdıran kadın: Ölüm tehditleri alıyorum

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da inşaa ettiği ve yüzbinlerce Uygur Türkünü tuttuğu toplama kampları ile ilgili dünya basınında yer alan 24 sayfalık gizli belgeleri sızdıran Uygur kadın, ölüm tehditleri aldığını duyurdu.

Hollanda'da yaşayan ve bu ülke vatandaşı olan Asiye Abdulaheb, kendisinin ve ailesinin güvenliğinden endişe etmeye başladığını ifade etti.

Volkskrant gazetesinden Marije Vlaskamp'a konuşan Abdulaheb, kendisine yöneltilen tehditlerden birinde, "O işten vazgeç yoksa parçalara ayrılıp bahçenin önündeki çöp kutusuna atılacaksın" yazıldığını dile getirdi. Diken üzerinde olduğunu belirten 46 yaşındaki kadın, "korunmaya ihtiyacım var" sözleriyle Hollandalı yetkililerden yardım istedi.

Asiye Abdulaheb, ismi açıklanmayan kaynaklarca yaz aylarında kendisine gönderilen ve Çin'in Doğu Türkistan'daki faaliyetlerini gün yüzüne çıkaran belgeleri, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na (ICIJ) ulaştırdı. Sözkonusu belgeler 14 ülkeden 17 medya grubuna çalışan 75 gazetecinin yer aldığı bir ekip tarafından uzun süre incelenmiş ve doğruluğu kanıtlandıktan sonra Batı menşeli medyada yayımlanmıştı. Haberde Asiye, ölümü göze alarak belgelerin yayımlanmasını istediğini belirterek "Sadece eski eşimin ve iki çocuğumun sağ olduğundan emin olmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Asiye'ye eski eşi üzerinden tehdit

Çin yönetiminin gizli belgelerin eline geçtiğini öğrenmesinin ardından, Asiye'nin eski eşi Cesur Abibula'nın, Uygurca konuşan kişilerin devreye girmesi ile ikna edilerek Çinli ajanlarca Dubai'ye götürüldüğüne yer verildi. Biletleri ve kalacağı yer ayarlanan Cesur, Dubai'deki lüks otelde fısıltı şeklinde konuşan kişiler eşliğinde 5 gün geçirdi.

Çin'in Müslüman Uygur Türkleri'ne yaptığı eziyeti anlatan gizli belgeler: https://tr.euronews.com/2019/11/24/cin-in-uygur-turklerini-tuttugu-kamplara-iliskin-yeni-gizli-belgeler-kulturel-soykirim

Uygur Türkleri'ne "Çin işkencesi": Doğu Türkistan'da Neler Oluyor? https://tr.euronews.com/2019/01/05/uygurlara-cin-iskencesi-dogu-turkistan-da-neler-oluyor

 


Dünya Haberleri

İsrail'den 4 ülkeye seyahat uyarısı: Aralarında Türkiye de var!

Madagaskar’ı kasırga vurdu: 14 ölü

Soykırım davası İsrail’i zorluyor!

Rusya, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım denetimini veto etti

Avrupa'nın konuştuğu itiraf: "Hazır değiliz"

Siyam ikizlerinden birinin evlendiği ortaya çıktı!

Rusya'dan müzakere açıklaması

Video Haberler

İntikam Almadan Durmak Yok Hür 10 Bölüm

İntikam Almadan Durmak Yok! | Hür 10. Bölüm

Aldatmak 64 Bölüm Fragman quot Sezai benden her şeyi saklamış

Aldatmak 64. Bölüm Fragman | "Sezai benden her şeyi saklamış"