Kırcaali’de Düzenlenen “Türkçenin Uluslararası 13. Şiir Şöleni” Büyük İlgi Gördü

“Türkçenin Uluslararası 13. Şiir Şöleni”, 13-16 Kasım 2019 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Yazarlar Birliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca Trakya Üniversitesi'nin evsahipliğinde gerçekleştirildi.

15 Kasım 2019 Cuma günü Kırcaali’de Türk dünyasının en büyük edebiyat organizasyonu olan ve 1992'den beri Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından gerçekleştirilen “Türkçenin Uluslararası 13. Şiir Şöleni”nin Mehmet Akif ve Hasan Sezai Gülşeni şiir fasılları gerçekleşti. Duygusal anların yaşandığı program, Kırcaalili şiirseverler tarafından büyük ilgi gördü.

Mimar Sinan'ın hatırasına ithaf edilen şölen kapsamında 24 ülkeden 56 şair, Edirne, Yunanistan'ın Gümülcine ve Bulgaristan'ın Kırcaali şehirlerinde düzenlenen programlara katıldı. Şölene Bulgaristan’ı temsilen şair Habibe Hasan katıldı.

Kırcaali’de TYB Genel Sekreteri Dr. Muhammed Enes Kala'nın muhteşem sunumuyla gerçekleştirilen program, Ömer Lütfi Derneği Kültür ve Eğitim Merkezi Konferans salonunda düzenlendi. Programın başında etkinliğe evsahipliği yapan Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve Ömer Lütfi Derneği Müdürü Müzekki Ahmet, konukları 'Hoş geldiniz' diyerek selamladı.

Programa katılan konuklar arasında TYB Şeref Başkanı ve Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, T. C. Filibe Başkonsolosluğu Ataşe Yardımcısı Hüseyin Dönmez, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Momçilgrad (Mestanlı) İlahiyat Müdürü Ahmet Bozov ve Yardımcısı Nurettin Çakır yer aldılar.

Programın açılış konuşmasını yapan TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin, TYB’nin çalışmalarından ve Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleninin tarihinden bahsetti. Zengin, “Bu topraklar bize yabancı topraklar değil. Her geldiğimizde bizim topraklarımızda hissediyoruz kendimizi” diye ifade etti.

Mehmet Akif Şiir Faslı’nda Türkiye’den İhsan Deniz, Adem Turan, Mustafa Uçurum, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, TYB Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Bosna-Hersek’ten Amila Neslanovic, Belçika’dam Hakiki Kabakçı, Almanya’dan Mustafa Can, Tataristan’dan Ramis Aymatov, KKTC’den eski milletvekili Dr. Arif Albayrak ve Bulgaristan’dan Habibe Hasan, Resmiye Mümün, Nefize Habib ve Haşim Semerci şiirlerini okudular.

Hasan Sezai Gülşeni Şiir Faslı’nda Türkiye’den Hicabi Kırlangıç, İdris Ekinci, Ahmet Uludağ, Başkurdistan’dan Halisya Yangirova, Ukrayna’dan Seyyare Useinova Kökçe, Tataristan’dan Bulat İbragimov, Avusturya’dan Ahmet Demirci ve Bulgaristan’dan Durhan Ali ve Osman Akın şiirlerini okudular. Programda ayrıca Momçilgrad İlahiyat Müdür Nurettin Çakır, Bulgaristan Başmüftü Yardımcısı Ahmet Hasan’ın “Kırcaali” şiiriyle konukları selamladı. Etkinliğe evsahipliği nedeniyle Müzekki Ahmet ve ekibine teşekkür eden organizatörler Bulgaristan’dan katılan şairlere sanat eseri olan birer katılım beratı takdim ettiler. Program toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Kırcaali’deki etkinlikten önce konuk sanatçılar, Kırcaali şehrinin kurucusu Gazi Kırca Türbesi’ni ziyaret ederek dua ettiler.

Not: Düzenlenen faaliyetle alakalı olarak aşağıdaki linke tıklayarak fotoğrafları görebilirsiniz.


Kültür Sanat Haberleri

İrlanda’nın özel günü Bomonti’de kutlanıyor

ABD'ye kaçırılan antik bronz baş Türkiye'ye iade edildi

25 Nisan Perşembe: Vizyondaki filmler

“Hepimizin içinde bir ‘Bay Samir’ varmış”

Kadıköy sahnelerinde Caz Festivali

Pera Müzesi'nde Türk-Japon dostluk konseri

Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri açıklandı