Türk Lirası, Dolar karşısında ani değer kaybına uğradı

Pazartesi sabahı Asya piyasalarının açıldığı ilk saatlerde Çin Yuan'ı ve Türk Lirası Amerikan Doları karşısında ani değer kaybı yaşadı. Ekonomi uzmanları, Türk Lirası'nda yaşanan ani değer kaybını nasıl yorumluyorlar?

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret savaşlarında artan gerilimin ardından Çin Yuan'ı, ABD Doları karşısında son 11 yılın en düşük seviyesini görürken Türk Lirası gece saatlerinde yüzde 15 değer kaybetti. TL / Dolar kuru bu sürede 5,75'ten 6,38'e yükseldi.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin, ülkesinin sorunu sakin bir yaklaşımla ve işbirliği yoluyla çözmeyi istediğini belirtmesi ardından Yuan'da yaşanan değer kaybı kısmen telafi edilirken, Türk Lirası sabah saatlerinde ABD Doları karşısında 5,8 seviyesine geri döndü.

Ekonomi uzmanları Türk Lirası'nda yaşanan ani değer kaybını nasıl yorumluyorlar?

Uğur Gürses: Türk Lirası en kırılgan para olarak görülüyor

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, ABD Doları'nın ani yükselişini değerlendirdiği paylaşımlarında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı başlattığı ticaret savaşlarının Dolar/Yuan kurunun yükselişe neden olduğunu ve bu artışın gelişen bütün ülkelerin para birimlerine baskı anlamına geldiğini belirtti.

Kurda dalgalanmanın süreceği ve dolayısıyla hazırlıklı olunması ikazında bulunan Gürses, Türk Lirası'nın en çok etkilenen para birimlerinden birisi konumunda olmasını "Hala en kırılgan para olarak görülüyor. O yüzden TL'nin "koruma kalkanı" olan faizin düşürülmesi-düşürme baskısı bu kırılganlığı besliyor" sözleriyle değerlendirdi.

Timoty Ash: Merkez Bankası'nın para politikaları Türk Lirası'nı kırılgan hale getiriyor

Gelişmekte olan piyasalar uzmanı Tim Ash da, Türk Lirası'nda yaşanan ani dalgalanmayı kırılganlığına bağladı. Ash, TL'yi kırılgan kılan diğer faktörleri ise Arjantin'de yaşanan kriz, küresel riskten kaçınma eğilimi ve Merkez Bankası'nın para politika seçimlerinin piyasada yarattığı gerginlik olarak ifade etti.

Mustafa Sönmez: Merkez Bankası'nın eli zayıf

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez ise ticaret savaşları ve Çin'den sermaye çıkışı nedeniyle oluşan 'ekonomik fırtına'dan Türk Lirası'nın da nasibini aldığını ifade etti. Sönmez, TL'nin değer kaybını piyasalardaki en kırılgan para birimlerinden biri olmasına bağladı.

ABD-Çin arasında yaşanan ticari gerilim nedeniyle piyasalarda sarsıntıların devam edeceğini öngören Sönmez, olası sarsıntılara karşı Türkiye Merkez Bankası'nın 'elinin zayıf olduğu' değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç ise Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının Çin Yuan'ında yaşanan kayıp nedenli olduğunu vurgulayarak global piyasalarda yeni haftanın “riskten kaçış” eğilimi ile başladığını belirtti.


Video Haberler

Üvey kızıyla aşk yaşıyor esraerol shorts

Üvey kızıyla aşk yaşıyor! #esraerol #shorts

Ateş Kuşları 51 Bölüm İlk 10 Dakika

Ateş Kuşları 51. Bölüm | İlk 10 Dakika

Dergahı Kim Kundakladı Hay Sultan 17 Bo lu m

Dergahı Kim Kundakladı? | Hay Sultan 17. Bölüm