Tahsin Yılmaz

Tahsin Yılmaz
Enformasyon Rafinerisi

Enformasyon Rafinerisi

Mesela tam da şu anda, nerede, kaç yaşında, hangi türden, kaç kök ağacınız olduğunu saymayı önemsemiyor yahut aşırılık sayıyorsanız şimdi, burada, daima açık/faal tutulması için bilişime ve sistemlerine ne kadar para/enerji harcıyorsanız o israftır.

Bilgiyi İşlemenin Tarihi

Bilgiyi İşlemenin Tarihi

Bu işi ilk insan yaptığı gibi dünyaya gelen her insanın yaptığı ilk iş de budur. Bu neden böyledir? Çünkü zorunludur. Şöyle zorunludur... durduğunu hiçbir canlıda görmek mümkün değildir, zira durduysa o canlı/hareketli/değişen/devinen değildir.

Ne Mi Yapmalı?.. (cevabımızı tekrar ediyoruz)

“Acayip, cerbezeli, kompleks, fiktif, extrem bir şey yapmaya gerek yok; gündelik gaileden herhangi işimizi daima düzgün yapmalı sade."

İnsanı Doğanın Bir Parçası Olarak Görünce

İnsanı Doğanın Bir Parçası Olarak Görünce

"Tarih Üçlemesi: Kadri, Kanuni, Kazai" kitabının Söz Başı yerine.

Uğraşmayın Tapşırın

Uğraşmayın Tapşırın

Mesleğiniz sizin merhamet, şehadet, şeriat müntesibi olduğunuzu tebellür ettiriyor ise, bu; peygamberlerden başkasını efendi, muhsinlerden başkasını veli, mürşitlerden başkasını emre ve bu çağda ise Türkler’den başkasını muttaki bellemediğinizden bellid

Meselemiz İltihap-İfrazat Mı İhtisap Mı?

Meselemiz İltihap-İfrazat Mı İhtisap Mı?

Fabrikalar ya stok için çalışır ya çok hızlı tükettirme şebekelerine. Fabrikaların makul ve mısmıl görülmesi kabul edilemez, çünkü atölyeler, takım-tezgahlar feda edilmedikçe fabrikalar gündeme gelebilemez.

Taviz Mi, Cevaz Mı?

Ayıktığının farkına varamadan kendini tekrar sarhoş eden ayyaş emsal yaşayıştan çıkış aramak beyhude. İnsanlar arasında bi’şekilde sarhoşluğa kaptırmadığı güne gözlerini açan var ise “gerçek bir mesleğe başlangıç” yapmalı: o kişi...

Cemiyetin Mayası, Hayati Maileri Ve Meslekler

Cemiyetin Mayası, Hayati Maileri Ve Meslekler

Yapma bilgisi ve yapımın merkezinden halesine kadar icaplara vukuf meslek erbabı sıfatına yetişir mi?

Vakit, İmkan, Fırsat

Sırf yapabildiğimiz için yaptıklarımızla yapmamız gerektiği için yaptıklarımız arasında kültür idraki vardır. Ama kimin umurunda!

Bilinç İlginç İdi, Artık Gülünç

Bilinç İlginç İdi, Artık Gülünç

Ya birilerinin malikhanesinin müstahzarı ve müstahdemisiniz ya ersiniz; ikametgahınızın erisiniz.

Yapma Bilgisi

Yapmağı bilenlerin icatlarından ve o icatların cihaza, modele, yönteme, işliğe dönüşmüş sonuçlarından şikayet edilecek bir sonuç çıkmaz...

Amel Etmiyoruz Amel Olmuşuz

Amel Etmiyoruz Amel Olmuşuz

Geçim etmeyi maaş kazanma gailesi sayıyoruz sadece. Yemeğimizi, kıyafetimizi, eşyamızı, kapımızı bacamızı kaştarmak için sadece maaş var çünkü elimizde. Elimiz ayağımız işleyerek geçim etmek ve kalbi, lisani ünsiyetle geçim etmek havsalamıza hiç giremiyor

Teknoloji Kültürü Daim Kılar, Akim Değil

Teknoloji Kültürü Daim Kılar, Akim Değil

Bir merkezi ve bir de şebekesi var artık her gailenin. Münferide ve müstakile hayat yok. Yoksa sanıldığının aksine kültür akameti teknik vasıtaların emsalsiz-örneksiz tahavvülünden değil.

Hedefleriniz Mi, Gerekleriniz Mi?

Kültürümüz mesleklerin hedef ve geçimin gereklik tasavvur edilmesiyle tebarüz etmiş bir kültür idi.

İktidarınız Mı, Kültürünüz Mü?

O ancak telaffuz mesabesinde ise abesle iştigalde inat ediyorsunuz demektir. Kültürünüz zihniyetinizdir, yani iktidar gücünüzdür. Bugünkü manzara islamlaşanın da modernleşenin de belli bir tek iktidarın bi’l-umum güçlerinden olduğunu tebarüz ettiriyor.