Üç Meselenin Yenisi - I

Sima'dan İcmaya ve nihayet İçtimaya: Zuckerberg'in VeriKüresi

Üç Meselenin Yenisi - I
Zuckerberg'ten yeni Güç Beşgeni

yazının önceki parçası için bu satıra mausunuzla tıklatınız

- Benden ne istiyorsunuz?
- Siz kalın bir adamsınız. Eski tabirle sizceleyin zevata barbar denirdi. Bildiğinden başkasına kendini hasretmeyen siz gibi şahsiyetler kayıtlamalarımız karşısında en büyük engeli teşkil etmektesiniz…
- Biz!
- Evet, “biz” diye kendinizi kaale aldıracak çoğunlukta değilsiniz. Ama ne kadar az olsanız da tarafımızca en tehlikeli olanlarsınız. Endişemiz biz asillerin kurduğu ve daha daha kurmakta olduğu Yepyeni Türkiye’de himmet edenler ve himmet edilenler sınıflamasını işletişimizde vaziyet edişimizin maliyetlerini sıfıra çekmek istiyoruz. Devr-i daimi… sürekli ve sınırsız olan devr-i daimi o özelliğine tam ikmal etmek istiyoruz. Onu kendine has sehle ve seyle sahip kılmak adına imal ve sınaa yükünden kurtulmak istiyoruz.
- Yani?..
- Himmet edenleriz biz. Himmetimizi sürekli talep edenlerimiz var. Bununla beraber, himmetimizden tardettiklerimiz de var. O reddettiklerimiz mutlak taliplilerimiz olmak standardını bozan hususları yüzünden Yepyeni Türkiye’nin haricine mecburen attıklarımızdır. Daha doğrusu onları biz harice attık sansınlar istiyoruz. Onların bize hem musallat olmalarını engellemek hem de kendilerine vahşi muamelesi yaptığımızı sanmalarını sağlamak zorunluğu altındayız.
- Aslında tecrid edilmiş olan durumdasınız ve bu sizi rahatsız ediyor öyle mi?
- Evet. Öyle.
- Tardedilmişler kalabalığı gün gelir aslında hal-i hayatlarının kendi tercihleri olduğunun ayırdına varırlar ve kendilerince bir mücerretlik ilan ederler de sizlerin bir tür hacir altına alınmışlığınız ve giderek zımmi mevkiini müstehak olduğunuz ispat bulur diye korkuyorsunuz.
- Nedretleri kanıksamakla dünya süsüne kapılmamak arasındaki farkı idrak ederlerse o şimdi bir kelepçe gibi onlara taktığımız hatta bir boyunduruk gibi üzerlerinde kullandığımız vahşilik ithamımız elimizde patlar diye endişeliyiz.
- Hepsini öldürün ve endişeniz gitsin. Ne tutuyor elinizi?
- Koyunların üremelerini sağlayan ve yeni üreyenin doymasını da sağlayan tabiyatı çoban bir tecerrubat olarak niye üstlensin ki! Kara koyun ak koyun bizim için hepsi koyun. Koyun nüfusunun artması bize hem lazım hem kendi kendilerini o lazımelerimize münasip şekilde arıtmaları ve akıtmaları da lazım. Ama asiller sınıfımızın nüfusunu artırmayı hiç de istemiyoruz. O sınıfın kazanımlarının ve kudretlerinin daima artmasını ama herbirinin payına düşenin hiçbir zaman azalmamasını da istiyoruz.
- “Zuckerberg”lerinizin birer harc-ı alemde erimelerini istiyorsunuz. Çobanlar yeter diyorsunuz.
- Kayıtlarımız sayesinde yaşadıklarını yahut kayıtlarımız için yaşadıklarını veyahut kayıtlarımız sayesinde yaşadıklarını hiç akla gelmemek şartıyla yaşasınlar ve dolayısıyla yaşadığımız için kayıtlarımız olduğunu farkedemesinler. Kayıtlarımız halinde yaşasınlar kayıtlarımızı yaşasınlar istiyoruz.
- Yani Zuckerberg gibi şövalyeliğe aldığınız kişiler “tek küre devleti”niz hatta “kozmo-statia”nız için işe yarar şeyler yaptıklarını ibraz etmek adına “böyle akletsenize, şöyle akletsenize” sigaları açarak konuşmasın. Yapsın sadece. Ve niye öyle yaptığını da müdrik olmaksızın yani evlerin içine su, elektrik, tele-vizyon, tele-phone, data, vitrin, gaz ve hatta kulaklarımıza, gözlerimize, burnumuza, tenimize, dilimize bi’l-umum hassamıza şebekeler bağladığımız gibi yeni bağlantılık şeyler halinde insanı mütemadiyen icatetsin yeni ve yepyeni olarak diyorsunuz. Ve o daima icatedilen bir insan kalarak yeni insan icatetsin istiyorsunuz.
- Evet.
- Yani evin suyu hangi sarnıçtan ne şekilde peydahlanan tazyikle ve nereden dolaşan hatlarda yürütülerek götüne başına uzatılıyor olduğunu bilmeyen nice hal-i hazır ve hatta kendini müfret sanan koyunlar size yetmiyor.
- Tamamen heva ve heves içre yaşayan bizi kesmez. Heva ve heves için yaşadığına dahası o şekilde biz tarafından yaşatıldığına ise aklı hiç ermeyen esirikler istiyoruz biz.
- E peki benden bu minvalde ne umabilirmişsiniz ki!?
- Zuckerberg emsalleri hadım edip cemiyetleri avretlikleri ve yepyenileşmecilikleri dışında büsbütün ebter kılmanın yollarını sizin üzerinizde tatbik edeceğiz.
- Bu niyetinizi bilirsem aleyhinize olmayacak mı?
- O teyakkuzunuz size mi yarayacak sanıyorsunuz? Bize tedahül etmeyeceğiniz kesin olduğuna göre, rasathanemizi üzerinize kuracağız. Bunu size bildirmek işimizi daha daha mükemmel kılacak hem.
- Levis Mumford'un sizi ifşa eden Güç Beşgeni tahlilini çağrıştırma ihtimali doğurduğu için Zuckerberg'in sizi tavsiye eden yeni Güç Beşgeni'ne tahammül etmeyeceksiniz anlaşılan.

yazının devamı için mausunuzu bu satıra tıklatınız

_______________

Bu kısmın notudur:
Zuckerberg kendi simacılık matrahgahından ilhamla icmalık ve içtimalık oynamaya başlamak zamanıdır ilanıyla bir hamle etmiştir. Sözün başına Küresel Topluluk İnşaı ibaresini koyarak şöyle başlıyor hitabına, 17 Şubat 2017’de:
“Küresel Topluluk İnşaı
Toplumumuza,
Dünyayla irtibat yolculuğumuzda yaptığımız ürünleri ve işimizdeki güncellemeleri müzakere ediyoruz çoğunlukla. Bugün bütün soruların en önemlisine odaklanmak isterim: hepimizin istediği dünyayı mı yapıyoruz?
Tarih her zamankinden daha büyük çoklukta kabilelerden şehirlere, uluslara birlik olmayı nasıl öğrendiğimizin hikayesidir. Her adımda, kendi başımıza yetmediğimiz şeylere bizi güçlendiren hükümetler ve medya gibi topluluklar gibi sosyal altyapılar inşa ettik.
Bugün nihai adımı atmaya yakınız. Şimdi küresel olarak özgürlüğün ve refahın yayılması, barışın ve uzlaşmanın teşvik edilmesi, insanların fakirlikten sıyrılması ve bilimin hızlandırılması fırsatları var. Aynı zamanda terörizmin sonlanmasına, iklim değişikliğine karşı mücadeleye ve salgınların önlenmesine küresel karşılık vermek ihtiyacımız önündeki müşküllerimiz de var. İlerleme, şimdi insanlığın sadece şehirler veya uluslar olarak değil, aynı zamanda küresel bir toplum olarak bir araya gelmesini gerektiriyor…”
Eşgüdümlü beş tane insiyak vazediyor hazret: 1) Toplulukların devamlığını desteklemek 2) Toplulukları güven duyurucu kılmak 3) Toplulukları yeni görüşler yolunda bilinçlendirmek 4) Toplulukları sivil etkileşim içinde hep yeniden kurulur kılmak 5) Toplulukları küresel kapsam gözetir kılmak

Manifestonun tamamı şuradadır: http://i.alemihaber.com/file/2017/zuckerberg-in-kuresel-topluluk-insai.pdf

Yazarın Diğer Yazıları

Şehir, Yönetimin Konusu Değil Yönetenin Ta Kendisidir

Aday Seçilen

Murat - Mürted - Mir'at

Para Nedir?

Siz Yazmış Olun

Niye Bu Hale Düştük?