Barbarlık ve Avrupalılar

Avrupalıların kendilerinden olmayan insanlara yakıştırdıkları sıfat nedir, çoğunuz biliyorsunuzdur: Barbar. Hani şu Barbar Conan gibi... İşin tuhafı ise şu ki, "barbar" sıfatı ilk olarak Romalılar tarafından kullanılmıştı.

Vikingler papaz heahmund

Şu fotoğrafta ne görüyoruz? Kısık gözlü bir adam ve konuşmasının Türkçe tercümesi olarak da bir cümle. Ne kadar önemsizmiş gibi görünüyor değil mi? Keşke öyle olsa...

Bu fotoğraf, batılı zihniyete sahip milletlerin hepsinin temsilî resmidir aslında... Fotoğraf, History Channel isimli televizyon kanalının tarihindeki en başarılı televizyon dizisi olan ve dünyada müthiş bir hayran kitlesi yakalayan Vikingler'in beşinci sezonunun ilk bölümlerinden birinden alınmadır. Filmi seyrederken çakma kral (boynuzlu) Aethelwulf ile savaşçı papaz Heahmund'un konuştukları sahneye rastgelince, Jonathan Rhys Meyers'in canlandırdığı işte bu adam yani Heahmund'un sözlerinin öneminin farkına vardım ve sizlerle paylaşmak istedim.

Mevzu şöyle: Vikingler, o yıllarda İngiltere'nin bazı bölümlerini işgal ederek oradaki krallara kök söktürüyorlar. Çünkü daha Birleşik Krallık kurulmamış. Vikingler'in bir şehre saldıracağından korkan kral Aethelwulf'un en büyük yardımcısı da savaşçı papaz Heahmund'dur ve krala akıl verirken işte bu cümleyi sarfediyor: "İncil bize, inanmayanlara (hıristiyan olmayanlara) merhamet göstermememizi söyler."

Ne kadar da sıradan birşeymiş gibi duruyor değil mi? Ama madalyonun diğer yüzü hiç de öyle olmadığının kanıtıdır. Avrupa milletlerinin hakiki hıristiyanlığın paganizm ile harmanlanarak bozulmasından sonra meydana gelen günümüzün "çorba hıristiyanlığının" tarih boyunca yaptığı katliamların dayandığı fetva budur: İncil, hıristiyanlara kendilerinden olmayanlara karşı acımasız olmalarını söylüyormuş. İznik Konsülü'nde alınan Roma panteonunun muharref hıristiyanlık ile harmanlanmasının neticesi olarak ortaya çıkan Katolik Hıristiyanlık, "bizden değilse insan bile sayılmazlar öyleyse öldürün, kesin, köle yapın, ezin, parçalayın" emrini kanun haline getirmiş; böylece de dünya (yaklaşık) 1700 yıldır müthiş katliamlara sahne olmuştur.

İspanyolların Güney ve Orta Amerika'da, Portekizlilerin Endonezya, Singapur ve Güney Amerika'da; İngilizlerin Kuzey Amerika, Çin, Hindistan, Afrika, Ortadoğu'da; Almanların - Belçikalıların - Fransızların - Hollandalıların - Rusların - Bulgarların - Sırpların ve diğer hıristiyan ulusların yaptıkları soykırımların haddi hesabı yoktur. Günümüzde bu katliamlar Birleşmiş Milletler ve NATO şemsiyeleri altında yeryüzünün her bölgesinde hâlen devam etmektedir. Bkz: Afganistan, Irak, Suriye, Afrika…

Avrupalıların kendilerinden olmayan insanlara yakıştırdıkları sıfat nedir, çoğunuz biliyorsunuzdur: Barbar. Hani şu Barbar Conan gibi... İşin tuhafı ise şu ki, "barbar" sıfatı ilk olarak Romalılar tarafından kullanılmıştı. Peki, bu sıfat kime yakıştırılmıştı? Avrupalı kavimlere!.. Şaka değil aynen böyle. Şimdi de şu fotoğrafa bakın.

Barbar, kelime anlamı

Baktınız mı? Barbar sıfatının ne anlama geldiği yazılı: "Büyük Roma ve Yunan (Grek, Helen) medeniyetlerinden olmayan. Yabancı, tuhaf, aykırı, cahil, bilgisiz, görgüsüz." Bu fotoğraf karesi de, yine History Channel'in bir başka yapımı olan "Barbarların Yükselişi - Barbarians Rising" belgeselinin hemen giriş bölümünden alındı. Bu belgeselin yapımında en az 20 batılı bilim adamı emek harcamış.

Belgeseli biraz seyredince, şu görülüyor: Roma İmparatorluğu'na dâhil olmayan/olamayan ulusların başında da Cermen ve aynı soydan gelen Saksonlar ile Anglolar (yani İngilizler) geliyordu. Hatta tarih araştırmacısı ve yazar Dr. Mehmet Niyazi Özdemir'in bana ifade ettiğine göre, Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan Alman ve İngilizler "vatandaş - citizen" bile kabul edilmezlermiş. Vatandaş kabul edilmeyene de insan gözüyle dahi bakılmazmış. Daha sonra Roma İmparatorluğu, bozulmakta olan orijinal hıristiyanlığı iyice yozlaştırıp, kendi tanrılarını da mevzuya dâhil ettikten sonra ortaya günümüzde "Katoliklik" olarak bilinen "büyük sapıklar dini" çıkıyor. Din adamlarına ve rahibelere evlenmenin yasaklandığı, her türlü sübyancılığın serbest olduğu, normal insanlara tek eşlilik denilen ucubenin zorla dayatıldığı, boşanmanın olmadığı, teslis inancının insanların beynini yaktığı Katoliklik...

Katolik hıristiyanlığa sarılan Avrupalılar, doğunun daha az tahrif edilmiş Ortodoks hıristiyanlığına karşı müthiş bir mücadeleye başladılar. Sonra İngiliz Kilisesi'nin kopması vs. Herşeyin birbirine girdiği, Avrupa'da onlarca sene süren din savaşları... Protestanlığın da yükselişinin ardından, yine kanlı savaşların yapıldığı, en sonunda da içlerindeki caniliğin denizler yoluyla diğer kıtalara taşınması ve sömürgeciliğin gelişmesiyle büyük katliamların yaşanması...

Hepsi nasıl da birbirine bağlı görüyorsunuz değil mi? Daha fazla uzatmadan şunu tekrar edeyim: Batılı - modern - hıristiyan - Avrupalı beyazlar işte bu fetvayla dünyayı kasıp kavuruyorlar. "İncil, bizden olmayanlara karşı merhametsiz olun, diyor."

Katolikliğin doğuşunda belirlenen, yukarıda saydığım prensiplerin, bugüne kadar yeryüzünde yaşanan büyük sapıklıkların temelini oluşturduğuna da dikkatinizi çekmek isterim. Ayrıntıya girmeye lüzum yok. Ârif olan anlasın, anlamayan da anlayana sorsun.