Engin K. Demir

Engin K. Demir

Sürüklenen Hayatlar

En çok konuşulması gereken kitap için en az konuşacağım; çünkü okuduğum bu kitap bir baba olarak beni çok yaraladı, bir insan olarak beni çok üzdü. Ne diyebilirim ki? Söylenen son sözü Zeze zaten söyledi.

Hazine Olan Çöplük, Kitaplar

Bizim çocukluk dönemimiz her şeye rağmen şanslı bir dönemdi, kitaplarımız yoktu ama öğretmenlerimizin mesleğini kutsal görürdük.

İnsan Ne Zaman Canavar Olur?

Düşünecek çok zamanı yoktu. Kaybedeceği şeyler gözünde büyüdü, büyüdü, büyüdü ve korku tüm benliğini kaplayınca ilk canı aldı. Amacı sadece durdurmaktı, öldürmek değildi. Ama artık öldürmüştü, artık katil olmuştu.

Yapay Zeka: Felaketin Başlangıcı

YZ bağımsız bir şekilde sohbet etmeyi başardı; tıp dünyasında nano ve robotik teknoloji ile çığır açıldı. Bu işin sonu filmlerde anlatıldığı gibi olmayabilir ama insanlığın iyi yönde değişmeyeceği umudunu da vermediği kesin.

Hayat Tekrar Etmekle Başlar

Benim gibiler pek çok şeyden şikayet eder ve eski günlerin çok daha güzel olduğunu söyleyip değişimden rahatsız olurlar. Bir kadının sigara içmesinden, erkeklerin arasında rahat tavırları gibi hâkir gördüğümüz davranışları sertçe eleştiririz.

Bir Hicrandır Yaşadığım

Evet, kendilerine göre kimilerinde hâlâ tavır ve davranışlarında bir nezaket hissediliyor ama hepsi bu. Eskiye göre daha rahat giyiniyorlar. Eskiye göre daha az kumaşla örtünüyorlar. Eskiye göre özgüvenleri daha fazla.

Evet, Sosyal Medya bir hastalıktır!

Sosyal medya bize bunu yaptı. Bizleri sönük birer bireyden efendi birey hâline getirdi. Sosyal Medya efendilerden geçilmiyor, sosyal medya aristolardan geçilmiyor, sosyal medya her kişinin kendi dünyasını kurabildiği tek kalan yer oldu.

Sosyal Medya bir hastalık mıdır?

Sosyal Medya bir hastalık mıdır?

Bizler kitapların büyüsünü unuttuk, onun yerine facebook büyüsüne kapıldık. Bizler dergilerin kapaklarını yitirdik, onun yerine instagram bulduk.

Gitti, İlk Giden O Oldu

Gitti, İlk Giden O Oldu

Zalim içimizde şeytan ta kendimizdir öldürdüğümüz her güne her ana karşı acı hissetmeden hatırlamadan dönüp bakmadan ileri bir adım daha atarak.

Yalnızlığa Gitmek

Meydanlara gidelim. Hiçbir gölgenin olmadığı, rüzgârın uğramadığı, renklerin silindiği, rayihaların kaybolduğu meydanlara gidelim. Gidelim ve kendimiz olalım. Tek başına olalım, tek duralım ve tek konuşalım.

Senin İçin Varım, Kendim İçin Yokum

Senin İçin Varım, Kendim İçin Yokum

Gözümüz açıktır ama suyun karanlığından bir şey göremeyiz. Kulaklarımız iyi duyar ama su hışırtısından başka bir şey duymayız. Düzenin oluşturmuş olduğu dinamiklerin hepsi yaşadığımız çevreyi şekillendirir.

Katil Robotlar

Katil Robotlar

Benim ilk tanıdığım insansı robot Asimo’dur. Asimo ilk çıktığında elini hareket ettirmesi hatta yürümesi bile büyük bir başarı sayılıyordu. Fakat günümüzde koşan, zıplayan, takla atan robotları gördükçe ister istemez “nerden nereye?” diye soruyorum.

Bir Silah Olarak Sosyal Medya

Elon Musk gibileri facebook hesaplarını silmişler. Ben de silmeli miyim diye düşünmedim değil. Fakat her koyun gibi ben de Türkiye’de sürünün peşine takılıp hit olanı yapma kararı aldım. Yani silmemeyi ve böyle şeyler mi varmış diye şaşırmayı.

“Bir Yoksulluk” Aslında (Gerçek) Bir Zenginlik Arayışı

Hayat yoksulluktan kurtulmak istiyor, kazanmak istiyor, çok kazanmak ama bulduğu bir yoksulluk oldu.

Her Şey Vatan İçinse Halk Nerede?

Herhangi bir siyasetçi bulundukları çevreyi muhalefet olsun ya da iktidar olsun halka rağmen ne kadar daha teneffüs edebilir? Beni alakadar eden siyasetçinin görevlerinden ziyade siyasetçinin ne kadar benden olduğudur.