İktidarın Endişelenmesine Mahal Yok, Muhalefet Rahat.

Bir iki "tek genel aday" karşısında telaşeye düşmüş "makamdan aday" izliyoruz. İrili ufaklı ayırmaksızın herhangi faydalı şeyi heybesine almaya çalışıyor.

İktidara muhalif olan yok. İktidara eklemlenmeye fit olan... hadi şaşkaza iktidar olmaya hevesle bir iki muhitten insan var. Yani güya muhalefet, sureta muhalif varsa var. Hoş iktidar falan var sanmayınız buradan. Belki "adeta iktidar" var, o kadar. Bir iki "tek genel aday" karşısında telaşeye düşmüş "makamdan aday" izliyoruz. İrili ufaklı ayırmaksızın herhangi faydalı şeyi heybesine almaya çalışıyor.

Anlayacağınız şu ki ülkede örgütlü, planlı çalıştırılan siyaset var sananların meydandaki aktörlerin logolarına ve çalışmalarına örgütlülük planlılık yakıştırmalarından ama tek taraflı değil, karşılıklı yakıştırmalarından ibaret bir doğaçlama sürüyor, gidiyor. "Makamdan Aday"ın plana, örgüte ihtiyacı yok. Birkaç çavuşuyla hemen seferber edebildiği kalabalıktan her istediği yerde lazım olduğu kadar mevcutlu amele taburu celbedebiliyor. Para desen o da aynı hesap. Demirbaş yer, zaman herşey amade hazretin emrine.

Plan ve örgüt hassaten muhalefete lazım. İktidara lazım olduğunu anlatmayla başedemezsiniz; onun marabası, parası, emlakı kendini size plan diye de örgüt diye de dayatır. İlmin, mesleğin, sanatın, icapların, usulün, rüknün, hiçbir kıymeti olmaz o raddede. Muhalefet kıymet vermese bile muhtaçtır örgüte ve plana ama.

Zaten örgütlü ve planlı çalışmıyorsa muhalefet herşeyi nafile, seçilse bile bi'nebze ya da tastamam hiç farketmez onun iktidarı beyhude. Hazırdaki neyse o da öyledir işbu hallerde. Çalışması örgütlü ve planlı değil, birimleri örgütle ve planla mevcutlu değil madem o kadar başkan, başkan yardımcısı, temsilci murakıp, delege, üye ne diye? O kadar heyetler, zümreler, kademeler ne diye? Hadi muahezenize boyun eğeyim. Örgütlü ve planlı olmalılar herhalde canım diyeyim. Ama diyemiyorum arkadaş. Birimler çakışma halinde, birim yöneticileri birimin icaplarına ve maslahatına vakıf değil, hatta işsiz güçsüz boşluk halinde birimler duruyor. Heyetlerin, zümrelerin, kademelerin görevlileri o görevlerin hedefi olan insanlarla doldurulmuş. İt ite it kuyruğuna buyurur, buyruk duyurur durur orada. Başka n'oluyor söylesenize? Şu oluyor daha daha... neyin, ne zaman, kimlerle, kim için, nerede, hangi demirbaşlarla, ne kadar bütçeyle, hangi takvim münderecatında yapılacağı bakla falıyla belirleniyor tabi.

Şu kadarını söyleyeyim: bir siyasi çalışma ve siyasi birim, kurum "enformatik evrimde yetkinlik formasyonunu haiz" insanlarla işletilmeli ve dijital kitabet örnekliği başarılmalıdır o meyanda daima. Bunun ilk adımı il, ilçe, belde, mahalle düzeyinde örgütün internet sitelerinin açılmasıdır. Oralarda zayıf olunsun olunmasın en azından bir editörle işletilen internet sitesi şartı. Asgarinin asgarisi hem de. Ayrıca söyleyeyim: ikna olabilirliğin/edebilirliğin siyasi dinamiklerinde insan-fert ilişkisi ve insan-cemiyet ilişkisi yaşadığımız "nüfus, meram, hareket tazyiki" altında yeni fonksiyonlar gözetilerek kurgulanmalıdır.
Bu dikkatlere bigane kalınarak hangi örgütü ve planı yapsanız örgütsüzlük ve plansızlıkla aynı anlama gelecektir.

alemihaberAnaliz - Tahsin Yılmaz

Video Haberler

Aldatmak 64 Bölüm Fragman quot Sezai benden her şeyi saklamış

Aldatmak 64. Bölüm Fragman | "Sezai benden her şeyi saklamış"

İpek Serra'yı merdivenlerden itti - Aldatmak 63 Bölüm

İpek, Serra'yı merdivenlerden itti! - Aldatmak 63. Bölüm

Oylum Tolga'nın baba olacağını öğreniyor - Aldatmak 63 Bölüm

Oylum, Tolga'nın baba olacağını öğreniyor - Aldatmak 63. Bölüm